Consilium Peritorium az OBH-ban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Consilium Peritorum című rendezvényt hagyományteremtő jelleggel hívta életre az Országos Bírósági Hivatal az ország különböző részeiből érkező, a rendezvényt megelőző egy évben kinevezett bírák, bírósági fogalmazók, valamint az igazságszolgáltatás szervezetrendszerébe bírósági titkárként belépő munkatársak részére – írja a Bíróság.hu.


A december 12-13-án megtartott rendezvény célja, hogy a meghívottak megismerjék a bírósági vezetőket, személyes tapasztalatokat szerezzenek, ötleteket, tanácsokat kapjanak szakmai fejlődésük érdekében az igazságszolgáltatásban meghatározó szerepet betöltő kollégáktól, és − nem utolsó sorban − egymással is közvetlen kapcsolatot alakíthassanak ki.

A rendezvény első napján dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke köszöntötte a kinevezetteket, őt követte dr. Kónya István, a Kúria elnökhelyettesének köszöntője. dr. Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke a bírói hivatásról beszélgetett a jelenlévőkkel. Ezt követően dr. Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla és a Magyar Bírói Egyesület elnöke mesélt arról, milyen is napjainkban bírónak lenni. Dr. Telegdy Gergely, a Szegedi Törvényszék idén kinevezett bírája arról beszélt, milyen bírósági titkárból bíróvá válni. Dr. Várvölgyi Csaba, a Fővárosi Törvényszék bírósági fogalmazója pedig azt mondta el, milyen egy bíró – a fogalmazó szemével.

A nap záró előadásaként dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke, az Országos Bírói Tanács tagja ismertette és számolt be a közelmúltban elfogadott bírói Etikai Kódexről. Előadásában régi és aktuális példákon keresztül mutatta be az etikai kódex elvárásait.

A rendezvény második napján, az ünnepséget dr. Darák Péter, a Kúria elnöke nyitotta köszöntő beszédével, amelyben Juhász Andor, egykori kúriai bíróra emlékezett. Ezt követően dr. Nyakó Zsuzsanna, az Országos Bírói Tanács soros elnöke, majd dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Az ünnepség részeként, az idén 150 éve született Juhász Andorra, az egykori kúriai elnökre emlékezve dr. Czimbalmos Csaba, az Országos Bírósági Hivatal tisztviselője előadását hallhatták a jelenlévők.

A kávéházi jelenetet a Mailáth György pályázat díjátadó ceremóniája követte, ahol pályázat nyertesei vehették át a díjaikat. Az eseményen részt vett özv. dr. Nyáry Zsigmondné. Mailáth György dédunokája, és Nyári Péter, Mailáth György ükunokája.

A rendezvényről további képeket itt talál.

 


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Magyarország tovább erősítette pozícióját az uniós igazságügyi eredménytáblán

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Igazságügyi Eredménytábla 2024 című kiadványát. Az összefoglaló az Európai Unió jogállamisági eszköztárának részeként éves áttekintést nyújt az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságára, minőségére és függetlenségére vonatkozó mutatókról. Célja, hogy objektív, megbízható és összehasonlítható adatokkal segítse a tagállamokat nemzeti igazságügyi rendszereik hatékonyságának javításában. Jelentőségét növeli, hogy az uniós igazságügyi eredménytábla az éves jogállamisági jelentés egyik információforrása.

2024. július 19.

MOKK: gyakran kérnek egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérbeadók

A felvételi ponthatárok kihirdetésével ismét kezdetét veszi a lakáskeresési roham az egyetemi városokban. A bérbeadók jellemzően két- vagy háromhavi kaucióval biztosítják be magukat arra az esetre, ha a bérlőnek tartozása keletkezik vagy kárt tesz az ingatlanban. Ugyanakkor probléma esetén az számít leginkább, hogy készült-e közjegyzői okirat, amely nélkül csak hosszú és költséges pereskedéssel tudják a bérbeadók az igényünket érvényesíteni – hívta fel a figyelmet pénteken kiadott ismeretterjesztő írásában a  Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

2024. július 19.

Az OBH megkezdi az IFORM -ra való átállást

Az OBH elkészítette és 2024. július 16. napjától fokozatosan, ügyszakonként eltérő időpontokban teszi elérhetővé az ügyfelek számára a beadványok benyújtására szolgáló iFORM űrlapokat.