Csavarhúzóval támadt az ápolóra – 7,5 év börtön


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bűncselekményre nem emlékezett, a szakértő szerint  az emlékezetkiesését a gyógyszer és az alkohol okozta.


Felfegyverkezve elkövetett, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt 7 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélt a Hajdúböszörményi Járásbíróság kedden nem jogerősen egy férfit, aki tavaly áprilisban csavarhúzóval támadt egy mentőápolóra, miközben mentőautóval Hajdúdorogról Debrecenbe vitték.

A Szentmiklóssy-Szabó Boglárka által vezetett tanács a különös visszaesőnek tekintett férfit a börtönbüntetés kiszabása mellett 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és kötelezte 214 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

Titkos adatgyűjtés a büntetőeljárásban

Kis László kötete a büntetőeljárás egy nagyon vékony, ám annál szerteágazóbb kérdésének, a titkos adatgyűjtésnek próbálja felfedni minden vonulatát.

További információ és megrendelés >>

P. Tamás Gergőhöz 2014. április 19-én késő este riasztották a mentőket. A szemtanúk szerint erősen ittas férfi egy hajdúdorogi presszó előtt ráesett egy kerékpártárolóra és a fején megsérült. A férfival a mentők a debreceni Kenézy Gyula Kórházba indultak, ám útközben a sérült kikapcsolta a biztonsági övet, a zsebéből elővett egy 15 centiméter hosszú csavarhúzót és a mentőápolóra támadt. Az ápoló, hogy elhárítsa a támadást, maga elé kapta a mentős táskát, azt a vádlott mellkasához nyomta. Amikor a jármű megállt, az ápoló kiugrott a mentőautóból és a vádlottra zárta az ajtót. A rendőrök megérkezéséig sikerült az autóban tartani a férfit.     Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott saját bevallása szerint is egy gyógyszerrel a zsebében indult el szórakozni, és sok alkoholt ivott aznap este. A bűncselekményre később nem emlékezett, a szakértő megállapította, hogy az emlékezetkiesését a gyógyszer és az alkohol okozta.   

A bíróság súlyosbító körülményként értékelte azt, hogy a férfi a szabadulása után két hónappal, felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el az újabb bűncselekményt, s jelenleg is több eljárás folyik ellene.     

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. 

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Az Európa Tanács nemzetközi egyezményt fogadott el a mesterséges intelligenciáról

Az Európa Tanács elfogadta az első olyan nemzetközi, jogilag kötelező érvényű szerződést, amelynek célja, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) használó rendszerek alkalmazása során biztosítsa az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia jogi normáinak tiszteletben tartását -közölte pénteken a strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet.

2024. május 17.

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Sokan ismerhetik akár saját kárukon azt a jelenséget, hogy a bíróságok jellemzően mérséklik a pernyertes számára megítélt ügyvédi munkadíjakat. Ezzel a pernyertesnek indokolatlan veszteséget kell elkönyvelnie, közvetetten pedig piactorzító hatása is van. Most a Kúria precedensértékű, tehát kötelező döntésben reagált erre a jelenségre. Nézzük előbb a legfontosabb fejleményeket, majd azt, hogy mindez hogyan hat a perstratégiára!

2024. május 17.

Gyermek külföldre vitele: akár vissza is fordíthatnak a határon, ha nincs nálunk a megfelelő papír

Ha csak az egyik szülővel utazik egy kiskorú külföldre, akár csak néhány napra, érdemes hozzájáruló nyilatkozatot kérni a másik szülőtől is, hogy ne érje kellemetlen meglepetés az utazókat. Hosszabb külföldi tartózkodás, például munkavállalás vagy tanulmányok folytatása esetén mindenképpen szükség lesz a nyilatkozatra, de egy rövidebb kiruccanás esetén is kérhetik a hatóságok, és ennek hiányában akár meg is tagadhatják a határátlépést. Elvált szülők esetén, ha a különélő szülő viszi el a gyermeket, még büntetőügy is lehet abból, ha a külföldre utazás a gyermeket nevelő szülő hozzájáruló nyilatkozata nélkül történik.