Csonkolódtak tanítványa ujjai, 180 ezer forint büntetést kell fizetnie


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogerősen pénzbüntetésre ítélt a Kecskeméti Járásbíróság egy gondatlan asztalost, akinek felügyelet nélkül hagyott tanulója csonkolta több ujját a fűrészgéppel – közölte a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője.

Sárközy Szabolcs tájékoztatása szerint a 49 éves asztalos a szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatott tanulóját 2022 áprilisában lécek méretre vágásával bízta meg, majd magára hagyta.

A bútorasztalosi tanulmányokat folytató 17 éves fiú a ráosztott munkát így önállóan, folyamatos felügyelet nélkül végezte. Mivel a megmunkálandó faanyagot szálkásnak ítélte meg, kesztyűt vett fel, amit fűrészgép használatakor nem viselhetett volna. A munkafolyamat során az egyik léc a fűrészgépben megakadt. A tanuló azonban a fadarabot – a munkabiztonsági előírásokat megszegve – nem tolófa használatával, hanem kézzel igazította meg. A kesztyűje azonban beakadt a fűrészgép alkatrészébe, ennek következtében a gép levágta a fiú jobb kezének kisujját és csonkolta további három ujjának első ujjperceit.

A bíróság tárgyalás kitűzése nélkül – büntetővégzéssel – 180 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a tiszakécskei asztalosra, akit foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetéssel vádolt a Kecskeméti Járási Ügyészség.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek