Darák: egy jogesetnek több helyes megoldása lehet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Darák Péter szerint azonos tényállás mellett is lehet eltérő ítéleteket hozni, egy-egy jogesetnek több helyes megoldása is lehet.


A Kúria elnöke a Debreceni Egyetemen joghallgatóknak tartott előadásában arról is beszélt: „a bírónak nem szabad elveszítenie a bátorságát, hogy az ügy végére járjon”. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Kúria jogegységi határozataiban igyekeznek világos iránymutatást adni, de ezek nem sérthetik a bírói függetlenséget.

A jövőben felmerülő problémákról nem hozhat határozatot a Kúria, a jogegységi döntések a már kellő kidolgozást nyert, alsóbb fokú bíróságokat megjárt ügyekben születnek – mondta.

Darák Péter beszélt arról is, hogy Európában sok helyen a bírói függetlenség csorbítását látják a jogegységi döntésekben. Magyarországon ennek az intézménynek van hagyománya, de nem kérik számon a bíráktól a jogegységi iránymutatást. „Ilyen fegyelmi eljárások nincsenek és nem is lesznek Magyarországon” – jelentette ki a Kúria elnöke.

Az ÚJ Jogtár bemutatja: Ügyvédreggeli 2014.         Készüljünk együtt a Ptk. jelentős változásaira!

2014. 03. 28.:  A hibás teljesítés megváltozott szabályai és új intézményei – Dr. Lévayné Dr. Fazekas Judit

2014. 04. 04.:  A kontraktuális kárfelelősség szabályai az új ptk.-ban – Dr. Lábady Tamás

2014. 04. 25.:  Engedményezés, tartozásátvállalás, jogátruházás, szerződés átruházás – Dr. Gárdos Péter

2014. 05. 30.:  Kft. változások és az új Ptk – Dr. Kisfaludi András

2014. 06. 27.:  Új cégjogi szabályok – Dr. Hámori Andrea

2014. 09. 12.:  Újdonságok a polgári perjog területén – Dr. Sántha Ágnes

2014. 10. 03.:  Vállalkozási szerződések – Dr. Barta Judit

2014. 11. 07.:   Vezető tisztségviselők felelőssége az új Ptk.-ban – Dr. Gárdos Péter

2014. 12. 05.:   Adásvételi szerződések – Dr. Kisfaludi András

Az egyes előadásokra külön-külön is jelentkezhet!

Helyszín: Hilton Budapest Westend, 1062 Budapest Váci út 1-3.

Bővebb információk és a teljes előadássorozatra jelentkezés itt

Darák Péter beszélt arról is, hogy az elmúlt évtizedekben komoly szervezeti átalakulás, reform nem zajlott a Kúriánál. Az új követelményekhez azonban igazítani kell a kúriai gyakorlatot, ezért született meg egy éve a Kúria középtávú intézményi stratégiája. Az új követelmények között említette a Kúria elnöke az alkotmányjogi panasz intézményének bevezetése folytán az alaptörvényben foglalt elveket, az Európai Unió bírósága és a strasbourgi emberi jogi bíróság gyakorlatát.

Bevezették a Kúrián a joggyakorlat-elemzéseket is – tette hozzá Darák Péter. Ennek keretében az idén külön elemző csoport vizsgálja a szakértői bizonyítási eljárásokat.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Uniós szabályok a kritikus hangok elhallgattatására indított perek ellen

Az EU nem hagyja mondvacsinált vádakkal perbe fogni és elhallgattatni az újságírókat, aktivistákat, jogvédőket, tudósokat és szervezeteiket – olvasható az Európai Parlament közleményében. A most elfogadott szabályok a több tagországot érintő esetekre terjednek ki.

2024. február 29.

Uniós számvevőszék: a jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben a tagállamok

A 2022-es és a 2023-as uniós jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben az EU-tagállamok, alig több mint felüket részben, és több mint egyharmaduk esetében semmilyen előrelépés nem történt – hívta fel az figyelmet az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.