Darák Péter beszámolt az Országgyűlésnek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új szabályok alkalmazásának éve volt a 2018-as a Kúria életében – mondta beszámolójában Darák Péter elnök az Országgyűlésben. Ekkor lépett hatályba az új polgári- és a büntető törvénykönyv, valamint a közigazgatási perrendtartásról szóló új eljárási kódex. Az elnök hangsúlyozta: nemcsak alkalmazásukra készült fel az intézmény, de már azok kodifikációjában is részt vett.

A Kúria 2018-ban kezdte meg egy új jogintézmény, a felülvizsgálati eljárás engedélyezése egységes gyakorlatának kialakítását is, és segítséget nyújtott az elsőfokú bíróságoknak is az alkalmazási problémák megoldásában, előbb konzultációs testületek által, majd joggyakorlat-elemző csoportokon keresztül.

Darák Péter a jelentős események között említette a közigazgatási bíráskodás szervezeti reformjának jogszabályba ültetését, hozzátéve: a reform végül lekerült a napirendről, a közigazgatási felsőbírósági feladatokat továbbra is a Kúria látja el.

A legfontosabb változásnak az elnök a megengedhetőségi eljárás bevezetését nevezte. Mint mondta, végre a Kúria maga döntheti el, mely ügyeket tart az ítélkezési gyakorlat egysége szempontjából olyan fontosnak, hogy azokat érdemben elbírálja. Ez évtizedekre határozza meg a Kúria leterheltségét és gyakorlatát – mutatott rá.

Az elnök beszámolt a nyolc joggyakorlat-elemző csoport működéséről is,  a többi között az országos büntetéskiszabási gyakorlat, a kötelező pszichiátriai gyógykezelés elrendelésének gyakorlata vagy a munkaviszonyhoz kapcsolódó megállapodások elemzéséről.

Folytatták a Ptk.-val kapcsolatos jogértelmezést például a közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatban, de fontos lépéseket tettek a civil szervezetek nyilvántartásával kapcsolatos jogalkalmazási problémák feltárásában is.

A devizahiteleket érintő idei uniós döntés megerősítette a Kúria gyakorlatát – mondta.

A legerőteljesebb jogegységi tevékenységet 2018-ban a büntető kollégium fejtette ki – ismertette -, amely a többi között a gyermekpornográfia halmazati kérdéseiről vagy a házi őrizet részleges feloldásával összefüggésben hozott határozatot.

Szólt arról is, hogy 2018-ban, választási év révén számos választással kapcsolatos eljárást folytatott a közigazgatási kollégium. Gördülékenynek nevezte az önkormányzati tanács tevékenységét, amelynek legfontosabb döntései a telekadó, építményadó tárgyában születtek, de a közterület-használat engedélyezési gyakorlatát is vizsgálta.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. december 9.

Hogyan lesz rendben az évzárás munkajogilag?

Már nincs túl sok munkanap hátra, ezért érdemes áttekinteni azokat a legfontosabb munkáltatói feladatokat, amelyeket a vállalkozások vezetőinek hasznos tudnia.

2021. december 9.

Jó leckének gondolta az akasztást

Jogerősen nyolc év szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla egy Bács-Kiskun megyei férfit, aki felakasztotta ismerősét, hogy így leckéztesse meg őt.