Didier Reynders: széles vitának kellene megelőzni az alkotmánymódosítást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ahogy minden tagország esetében, Magyarország számára is fontos, hogy a törvény- és alkotmánymódosítások elfogadását széleskörű vita előzze meg – jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben, sajtótájékoztató keretében feltett kérdésre válaszolva pénteken.

Reynders a magyar alaptörvény módosítására vonatkozó javaslattal összefüggésben megjegyezte: noha ez tagállami hatáskörbe tartozik, a tagországoknak tiszteletben kell tartaniuk a nemzetközi emberi jogi kötelezettségeiket és a hatályos uniós jogszabályokat.

Kiemelte, az Európai Bizottság különös figyelmet fog fordítani az uniós jog megfelelő alkalmazására úgy is, mint a nemzetközi kötelezettségeknek való megfelelés vizsgálatára. Hozzátette: a jogállamisági feltételek és az emberi jogok tiszteletben tartása kötelezettség minden tagország számára.

„Olyan társadalmat akarunk, amelyben a pluralizmus, a megkülönböztetésmentesség és a tolerancia biztosított” – húzta alá.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a sajtótájékoztatón kijelentette: az Európai Bizottság tiszteletben tartja a jogállamiság elveit, ami azt jelenti, ha egy tagállam által elfogadott törvény sérti az uniós jogot és az uniós szerződést, jogi eljárások útján azonnal cselekszik.

Aláhúzta, a média magyarországi helyzetét érintően komoly aggályok merülnek fel a szólásszabadság, valamint a független média munkafeltételeit illetően.

Mint emlékeztetett, az aggodalmakat az uniós bizottság szeptember végén közzétett jogállamisági jelentésében sorra vette. A jelentésben felsorolt aggodalmak közül Jourová kiemelte, hogy az Európai Bizottság véleménye szerint a médiához való nyilvános hozzáférés akadályozott Magyarországon.

A médiatanács függetlenségére és hatékonyságára nyomás nehezedik, a médiatulajdont érintő viszonyok átláthatósága részleges, a médiapluralizmust veszélyeztetett, amit a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) létrehozása is bizonyít, továbbá aggályos az állami reklámok fenntartása a kormányközeli médiumok számára, valamint a kormány médiára gyakorolt közvetlen befolyása lehetőségének megteremtése – közölte. Jourová hozzátette: a független média szisztematikus akadályozásnak és megfélemlítésnek van kitéve Magyarországon.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. szeptember 29.

Vera Jourovában továbbra is bízik az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének „teljes a bizalma” Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben – közölte Dana Spinant, az uniós bizottság vezető szóvivője kedden a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kedden.
2020. július 1.

A GDPR hatásait értékelte a Bizottság

Az Európai Bizottság jelentése szerint a vállalkozások körében kialakulóban van az adatvédelmi megfelelés kultúrája, és az erős adatvédelem egyre inkább versenyelőnynek számít.