Didier Reynders: széles vitának kellene megelőzni az alkotmánymódosítást

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. november 13.
Címkék: , , ,
Rovat:
Ahogy minden tagország esetében, Magyarország számára is fontos, hogy a törvény- és alkotmánymódosítások elfogadását széleskörű vita előzze meg – jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben, sajtótájékoztató keretében feltett kérdésre válaszolva pénteken.

Reynders a magyar alaptörvény módosítására vonatkozó javaslattal összefüggésben megjegyezte: noha ez tagállami hatáskörbe tartozik, a tagországoknak tiszteletben kell tartaniuk a nemzetközi emberi jogi kötelezettségeiket és a hatályos uniós jogszabályokat.

Kiemelte, az Európai Bizottság különös figyelmet fog fordítani az uniós jog megfelelő alkalmazására úgy is, mint a nemzetközi kötelezettségeknek való megfelelés vizsgálatára. Hozzátette: a jogállamisági feltételek és az emberi jogok tiszteletben tartása kötelezettség minden tagország számára.

“Olyan társadalmat akarunk, amelyben a pluralizmus, a megkülönböztetésmentesség és a tolerancia biztosított” – húzta alá.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a sajtótájékoztatón kijelentette: az Európai Bizottság tiszteletben tartja a jogállamiság elveit, ami azt jelenti, ha egy tagállam által elfogadott törvény sérti az uniós jogot és az uniós szerződést, jogi eljárások útján azonnal cselekszik.

Aláhúzta, a média magyarországi helyzetét érintően komoly aggályok merülnek fel a szólásszabadság, valamint a független média munkafeltételeit illetően.

Mint emlékeztetett, az aggodalmakat az uniós bizottság szeptember végén közzétett jogállamisági jelentésében sorra vette. A jelentésben felsorolt aggodalmak közül Jourová kiemelte, hogy az Európai Bizottság véleménye szerint a médiához való nyilvános hozzáférés akadályozott Magyarországon.

A médiatanács függetlenségére és hatékonyságára nyomás nehezedik, a médiatulajdont érintő viszonyok átláthatósága részleges, a médiapluralizmust veszélyeztetett, amit a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) létrehozása is bizonyít, továbbá aggályos az állami reklámok fenntartása a kormányközeli médiumok számára, valamint a kormány médiára gyakorolt közvetlen befolyása lehetőségének megteremtése – közölte. Jourová hozzátette: a független média szisztematikus akadályozásnak és megfélemlítésnek van kitéve Magyarországon.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


A GDPR hatásait értékelte a Bizottság
2020. július 1.

A GDPR hatásait értékelte a Bizottság

Az Európai Bizottság jelentése szerint a vállalkozások körében kialakulóban van az adatvédelmi megfelelés kultúrája, és az erős adatvédelem egyre inkább versenyelőnynek számít.