Döntött a bíróság: letartóztatták a nagykörúti villamoson verekedő férfit


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2022. december 3-ig – elrendelte egy férfi letartóztatását közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntetőügyben – írja a Jogászvilághoz eljuttatott közleményében a Fővárosi Törvényszék.

A megalapozott gyanú szerint a férfi és társai 2022. október 31-én délután ittas állapotban felszálltak a 4-6-os villamosra, ahol hangoskodtak és egymással kiabáltak. Amikor ezt a kihívóan közösségellenes magatartásukat egy, a szerelvényen utazó idős utas szóvá tette nekik, a terhelt társaságában lévő két nő nekiesett az idős férfinek, aki felé a gyanúsított is fenyegető magatartást tanúsított.

A villamos vezetője észlelte a történteket, ezért a Margit híd budai hídfőjénél lévő megállóban kilépett a vezetőfülkéből és felszólította a gyanúsítottat és társait, hogy szálljanak le a villamosról. Ekkor a terhelt nekiesett a vezetőnek, aki a bántalmazás elől bemenekült a vezetőfülkébe. Amikor az egyik nő észrevette, hogy egy utas videófelvételt készít róluk a telefonjával, odalépett a férfihez és kiabálni kezdett vele, a gyanúsított pedig ököllel vállon ütötte őt.

A terhelt cselekményének végül az egyik utas vetett véget, aki lefogta őt. Az idős férfi, a másik utas és a villamosvezető a bántalmazások következtében 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A férfi cselekménye – bizonyítottság esetén – csoportosan elkövetett garázdaság és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének megállapítására alkalmas.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés megakadályozásának érdekében a terhelt letartóztatását indítványozta. A gyanúsított rendezetlen személyi körülményei, valamint bűnössége megállapítása esetén várható büntetőjogi következmények alapján okkal kell tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok
elől megszökne vagy elrejtőzne.

A férfi büntetett előéletű, az eljárás szerinti bűncselekménnyel felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt vált megalapozottan gyanúsíthatóvá. A gyanúsított előélete, életvitele, valamint a terhére rótt bűncselekmény jellege, gátlástalan elkövetési módja alapján esetében a bűnismétlés veszélye is fennáll.

Bár a nyomozási bíró nem a gyanúsított bűnösségéről dönt, így az enyhítő és súlyosító körülményeket sem veheti figyelembe, azonban nem tekinthet el attól, hogy a hasonló jellegű bűncselekmények rendkívül elszaporodottak, társadalomra való veszélyességük jelentős, az állampolgárok életét, mindennapjait jelentős mértékben zavarják.

A gyanúsított vonatkozásában az enyhébb kényszerintézkedés alkalmazásának sem objektív, sem szubjektív feltételei nem állnak fenn, ezért a fentiek alapján a bíróság a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célokat kizárólag a letartóztatással látta biztosítottnak. A végzés nem végleges.


Kapcsolódó cikkek

2020. október 28.

Börtönbüntetést kapott a mentőápolóra támadó férfi

Nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte a Kisvárdai Járásbíróság szerdán azt a férfit, aki 2018-ban bántalmazta az őt ellátó mentőápolót, és korábban mobiltelefont, valamint kerékpárt lopott.
2020. október 15.

Elítélték a csaknem gyilkossá váló zaklatót, az ügyészség súlyosításért fellebbez

A Debreceni Törvényszék ítéleti tényállása szerint a büntetett előéletű vádlott nem tudta feldolgozni, hogy felesége nem akar vele élni, ezért válásukat követően hónapokon keresztül több alkalommal személyesen – időnként mással is üzenve – fenyegetőzött azzal, hogy leönti sósavval, illetve élettársával együtt leszúrja. „Egy szombaton elvágom a torkodat!” – alig egy héttel a késes támadás előtt ilyen durván fenyegette más jelenlétében a volt feleségét.