Egyre népszerűbb a házassági vagyonjogi szerződés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Érdemes megfontolni a házassági vagyonjogi szerződés kötését – javasolja dr. Madlena Erzsébet, a Pesti Központi Kerületi Bíróság családjogi csoportjának csoportvezető-helyettese.

Mind gyakoribb, hogy házasulók házassági vagyonjogi szerződést kötnek, főként a második, harmadik és további házasságok esetében – állítja dr. Madlena Erzsébet, a Pesti Központi Kerületi Bíróság családjogi csoportjának csoportvezető-helyettese a birosag.hu-n olvasható interjúban.

Elsődleges céljuk, hogy esetleges válás esetén annak anyagi következményei pontosak, kiszámíthatók legyenek, és ne több évig tartó költséges, igen megterhelő peres eljárások után kerüljön arra sor. A házassági vagyonjogi szerződéssel a házastársak saját akaratuknak megfelelően maguk rendezhetik egymás között vagyonjogi viszonyaikat, azaz a törvény által felállított rendszertől eltérhetnek: maguk határozhatják meg azt a vagyonjogi rendszert, amelyet a vagyoni viszonyaikra alkalmazni kell.

Főszabályként a házassági vagyonjogi szerződés csak akkor érvényes, ha közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalták. Harmadik személyekkel szemben pedig akkor hatályos, ha a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába (HÉVSZENY) bevezették, vagy ha a házastársak (élettársak) bizonyítják, hogy a harmadik személy a szerződés fennállásáról, annak tartalmáról tudott, vagy tudnia kellett.

Gyakran olvashatunk a világ különböző pontjairól származó olyan bulvárhíreket, hogy bizonyos neves cégek tulajdonosainak válását követően vagy öröklés esetén – sok esetben – az unokák a családi cégvagyonból már keveset látnak, ha nem volt, vagy nem minden vagyonelemet érintett a szerződés. Ha a legcsekélyebb remény van akár részegyezség megkötésére, azt mindenképpen célszerű megtenni, mert ezzel mind magukat, mind esetlegesen az utódokat hosszú pereskedéstől kímélik meg a felek: ajánlatos a házasságban élőknek házassági vagyonjogi szerződésben rögzíteniük pl., hogy egy vállalkozás finanszírozására felvett hitel terheli-e a másik házastárs vagyonát, az életközösség esetleges megszűnése esetére miként kívánnak egyes vagyonelemeket elszámolni, illetve beszámítani egymás között – mondta az interjúban dr. Madlena Erzsébet.

A teljes beszélgetés elolvasható a birosag.hu-n.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Munkaviszonnyá változik az ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]