Együttműködést kötött az NMHH és a HÉT


Együttműködési keretmegállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága pénteken

Azt írták, hogy a két szervezet a folyamatos tudományos és szakmai konzultációk mellett – többek között – a fogyasztói tudatosság erősítését tűzte célul.

Koltay András, az NMHH elnöke a megállapodás kapcsán hangsúlyozta: a hatóság számára kiemelt jelentőséggel bír a hírközléssel kapcsolatos tudományos munka előmozdítása, amely hosszú távon a hírközlési szektor és a fogyasztói jólét erősödését is szolgálja. „Fontos számunkra, hogy a HÉT-tel, a hazai hírközlési piac szereplőit tömörítő szervezettel is együttműködünk a jövőben, erősítve Magyarország digitális fejlődését és versenyképességét” – írták az NMHH elnökét idézve.

A közlemény szerint Doleschall Andrásné Csömör Magdolna, a HÉT elnöke az együttműködéssel kapcsolatban azt mondta: a HÉT, mint országos iparági szakmai szervezet egyik legfontosabb célkitűzése a magyarországi digitalizáció felgyorsítása és ennek keretében a digitális kompetenciák fejlesztésének támogatása. Az NMHH és a HÉT közötti együttműködés hozzájárulhat ahhoz, hogy a digitális szolgáltatások mind szélesebb körben elterjedjenek és mind nagyobb számú hazai felhasználó élvezhesse ezek előnyeit – fogalmazott a HÉT elnöke.

A hatóság kiemelte: a HÉT és az NMHH közös célkitűzése, hogy folyamatos szakmai konzultációk keretében elősegítsék a hírközlési szektor fejlődését és az elektronikus hírközlésről szóló törvényben foglalt közérdekű célok megvalósulását támogató szabályozási környezet biztosítását. Ennek érdekében a jövőben közös kutatási témákat határoznak meg, kiadványokat készítenek, konferenciákat és szakmai rendezvényeket szerveznek, továbbá bővíteni kívánják az információs és kommunikációs technológiai szektor innovációs- és képességfejlesztési lehetőségeit. A szakmai tevékenység mellett kiemelt cél a fogyasztói tudatosság erősítése is.

A HÉT több mint 20 éve dolgozik a magyar hírközlési piac működési feltételeinek javításán. Küldetésének és egyik legfontosabb feladatának tekinti az iparági egyeztetések megvalósítását, a szakmai konszenzuskeresést, a magyarországi digitalizáció felgyorsítását. A szervezet aktív szerepet tölt be a hazai jogalkotási folyamatban, valamint a megvalósíthatóság és hatékonyság szempontjait szem előtt tartva képviseli az iparág érdekeit – írták.

A HÉT 17 tagja között megtalálhatók a hazai hírközlési szektor fontosabb szereplői, köztük az Antenna Hungária Zrt., a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft., az Invitech ICT Services Kft., a Magyar Telekom Nyrt., a Tarr Kft., a Vodafone Magyarország Zrt. és a Yettel is.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

Uniós szabályok a kritikus hangok elhallgattatására indított perek ellen

Az EU nem hagyja mondvacsinált vádakkal perbe fogni és elhallgattatni az újságírókat, aktivistákat, jogvédőket, tudósokat és szervezeteiket – olvasható az Európai Parlament közleményében. A most elfogadott szabályok a több tagországot érintő esetekre terjednek ki.

2024. február 29.

Uniós számvevőszék: a jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben a tagállamok

A 2022-es és a 2023-as uniós jogállamisági jelentés ajánlásainak csupán egytizedét hajtották végre teljes mértékben az EU-tagállamok, alig több mint felüket részben, és több mint egyharmaduk esetében semmilyen előrelépés nem történt – hívta fel az figyelmet az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.