Elmarasztalta Magyarországot a GRECO


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács korrupcióellenes szervezete szerint Magyarország nem tesz eleget a korrupció visszaszorítása és a transzparens jogalkotás terén.

Pénteken magas rangú látogatáson vettek részt a GRECO képviselői Budapesten és felszólították Magyarországot, hogy tegye nyilvánosan elérhetővé a GRECO jelentéseit és ültesse át a szervezet javaslatait az eljárásokba.

A látogatásra a GRECO megfelelőségi vizsgálata keretében került sor, amely a parlamenti képviselők, ügyészek és bírák korrumpálásának megelőzése érdekében tett intézkedéseket vette górcső alá.

A GRECO képviselői Bóka Jánossal, az Európai Uniós és Nemzetközi Igazságügyi Együttműködésért Felelős Államtitkárság vezetőjével, Polt Péter legfőbb ügyésszel és Fatalin Judittal az Országos Bírói Tanács elnökével tárgyaltak.

A GRECO üdvözölte, hogy Magyarország képviselői továbbra is elkötelezettek az ajánlások átültetése mellet, de kifogásolta, hogy a már majdnem négy éve kiadott jelentésben tett ajánlásokból eddig csak keveset sikerült megvalósítani, illetve a megfelelőségi jelentések közül egyiket sem hozták nyilvánosságra.

2017 óta folytat megfelelőségi vizsgálatot a GRECO Magyarországgal szemben, mivel a szervezet értékelése szerint a magyar fél nem tesz eleget a korrupció megelőzése érdekében. A 2018 decemberében megtartott ülésén a szervezet összességében sikertelennek nevezte a Magyarországnak tett ajánlások végrehajtását.

[box title=”Közigazgatás Jogtár®” style=”soft” box_color=”#007ac3″ radius=”0″]

A tartalom a közigazgatásban alkalmazott feladatok- és hatáskörökhöz igazodva tartalmazza a szakmai anyagokat. A tartalmi szinteket úgy építettük fel, hogy azok kiszolgálják mindazon ügyfeleinket, akik az alap Jogtár tartalomhoz képest szeretnének hozzáférni olyan szakmai tartalmakhoz, melyeket mindennapi munkájuk során a gyakorlatban használnának.

További információ >>[/box]

A magas rangú látogatással a szervezet személyes egyeztetés keretében kívánta megvitatni a magyar féllel a szükséges jogi és politikai lépéseket.

A GRECO szerint

– a jogalkotói eljárásokban nagyobb átláthatóságra és szélesebb körű véleménynyilvánításra lenne szükség;

– magatartási kódexben kellene szabályozni a lobbistákkal való kapcsolattartást, illetve a parlamenti képviselők összeférhetetlenségét is nyilvánossá kellene tenni;

– korlátozni kellene a Országos Bírósági Hivatal elnökének a bírák kinevezése és előmenetele, illetve akaratuk nélküli áthelyezésére vonatkozó jogköreit;

– funkcionális mentelmi jogot kellene bevezetni a bírák és ügyészek esetében;

– pontosan meg kellene határozni, hogy milyen esetekben lehet az ügyésztől elvenni egy ügyet.

A GRECO kérte Magyarországot, hogy 2019 végére állítson össze egy jelentést az átültetett ajánlásokról. A GRECO a magyar fél jelentését 2020-as plenáris ülésén tárgyalja majd.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

Az EU felszólítást küldött az EU pénzügyi érdekeit érintő csalás elleni szabályozás miatt

Az Európai Unió Bizottsága több országnak – így például Magyarországon kívül Hollandiának, Észtországnak és Máltának is – felszólítást küldött az Unió pénzügyi érdekeit érintő csalás ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló, 2017. július 5-i (EU) 2017/1371 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek meg nem felelő nemzeti szabályozás miatt – tudatta a Miniszterelnökség csütörtökön.