Elrendelték a szablyás támadó letartóztatását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2019. július 25-én egy hónapra elrendelte annak a terheltnek a letartóztatását, akit az ügyészség azzal gyanúsít, hogy 2019 júliusában több alkalommal is megtámadta és bántalmazta lakótársát egy VII. kerületi budapesti házban.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2019 júliusában egy Garay utcai ház folyosóján minden előzmény nélkül egy 40 cm pengehosszúságú szablyával támadt lakótársára. A sértett, hogy kivédje a támadást, bal kezét maga elé tette, így a gyanúsított a szablyával a sértett bal kézfejét és bal mutatóujját vágta meg. A jelenlegi adatok szerint a sértett ekkor 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Másnap délután a terhelt a ház kapualjában bántalmazta a sértettet ismét: jobb öklével 3-5 alkalommal fejen ütötte, majd az egyensúlyát vesztett fekvő férfit még 3-5 alkalommal megrúgta. Ez alkalommal a sértett a fején és a vállán szenvedett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket. A vádlott fenti cselekményei – bizonyítottság esetén – folytatólagosan elkövetett súlyos testi sértés bűntette kísérletének megállapítására lehetnek alkalmasak.

A nyomozás jelenleg a kezdeti szakaszban van. Bár a gyanúsított tagadta a bűncselekmények elkövetését, a rendelkezésre álló bizonyítékok alátámasztják a megalapozott gyanút. A további nyomozás feladata lesz a cselekmény részleteinek feltárása, a gyanúsított védekezésének ellenőrzése, illetve annak megállapítása, hogy a gyanúsított ténylegesen elkövette-e az adott cselekményeket. Mivel a gyanúsított személyi körülményei rendezetlenek, a nyomozás adatai alapján vidéki bejelentett lakcímén hosszabb ideje nem tartózkodik, legális jövedelemmel nem rendelkezik, több eljárás is folyik ellene, a bíróság szerint alaposan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el. Mindezekre figyelemmel a bíróság egy hónapra elrendelte a terhelt letartóztatását. A gyanúsított és védője fellebbeztek a végzés ellen, így az nem végleges.


Kapcsolódó cikkek

2023. január 25.

66.000 oldalnyi peranyag, 300 tanú és 210 órányi hang- és képfelvétel

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat V. L. és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX.rendű terheltek vonatkozásában már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.

2023. január 25.

Internetes csapdára figyelmeztetnek az európai hatóságok

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok trükkös gyakorlatra hívják fel a figyelmet az online térben: egyes cégek rejtett módon veszik rá a gyanútlan felhasználókat szolgáltatásaik előfizetésre. A Gazdasági Versenyhivatal is találkozott már hasonlóval, mostantól pedig a bankkártya-társaságok is segítik a hatóságokat a fellépésben.

2023. január 24.

Novák Katalin és az elnöki kegyelemem intézménye

Novák Katalin hivatala első 8 hónapjában nemcsak olyan bőkezűen mérte az államfői kegyelmet, mint negyed évszázada senki, de megdöntött egy másik rekordot is: 10 év után először ő határozott speciális, eljárási kegyelmi kérvényről pozitívan, ráadásul rögtön hétszer.