Embercsempészés miatt emeltek vádat Baján


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bűnszövetségben elkövetett embercsempészés miatt emelt vádat a Bajai Járási Ügyészség egy ukrán férfival szemben, aki egy bűnbanda megbízásából fizetségért ötször szállított illegális bevándorlókat Bécs felé.

A vádirat szerint az ukrán férfi még 2020. október végén érkezett Magyarországra, hogy egy embercsempészésre szakosodott, összehangoltan működő bűnözői csoport megbízásából, rendszeres fizetségért illegális bevándorlókat szállítson a szerb határ közeléből Nyugat-Európába.

A férfi Budapesten bérelt autókat a csempészéshez, majd a megbízóitól kapott GPS-koordináták alapján vette fel az illegális bevándorlókat a szerb határ közelében. Az úticél, Bécs sikeres elérését követően videófelvétellel igazolta a feladat teljesítését.

A megbízók eurót és ukrán hrivnyát utaltak a számlájára, összesen mintegy 400 ezer forint értékben.

Október végén öt alkalommal összesen 26 bevándorlót szállított megbízásra, de az utolsó esetnél Baján elfogták a rendőrök.

A járási ügyészség a letartóztatásban lévő férfit üzletszerűen, bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett embercsempészéssel vádolja. Az ügyész végrehajtandó börtön, kiutasítás kiszabását és az embercsempészésért kapott pénz elkobzását indítványozza vele szemben. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság dönt – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 23.

Josep Borrell: az EU elítéli és elfogadhatatlannak tartja a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni orosz fenyegetést

Az Európai Unió elítéli és elfogadhatatlannak tartja, hogy „egy magas rangú orosz képviselő” azzal fenyegetőzött: erőszakot alkalmaz a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és az annak székhelyet biztosító országgal, Hollandiával szemben, amiért a bírság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő csütörtökön.