Ex-rendőr továbbra is előzetesben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Debreceni Ítélőtábla döntése alapján továbbra is előzetesben kell megvárnia a szintén a tábla által elrendelt új elsőfokú bírósági eljárást annak a nyírbátori ex-rendőrnek, akit társtettesként elkövetett rablás miatt 10 év fegyházra ítélt a Nyíregyházi Törvényszék.


A Debreceni Ítélőtábla dr. Elek Margit vezette tanácsa eljárási szabálysértésből adódó megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására utasította a Nyíregyházi Törvényszéket.

Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság nem tárta fel az összes bizonyítékot, a sértettek tanúvallomásával sem foglalkozott teljes részletességgel, a sértettek kihallgatásakor jelen lévő tolmácsot sem figyelmeztette a hamis tolmácsolás következményeire. Mindenképpen szükség lett volna a védelem által megjelölt tanúk kihallgatására is. Az ilyen mértékű bizonyítás azonban meghaladja a másodfokú bíróság hatáskörét.

A cselekmény tárgyi súlya, illetve a szökés elrejtőzés veszélye miatt az ítélőtábla rendelkezett arról, hogy a vádlott a megismételt eljárás, tárgyalás előkészítő szakaszáig előzetes letartóztatásban marad. Ez ellen a vádlott és védője fellebbezett a Kúriához.

A megismételt eljárásban a Nyíregyházi Törvényszék új tanácsa fog eljárni.

Ami magát az ügyet illeti, az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2014 májusában K. Zs. volt rendőr-főtörzsőrmester, mint vádlottat 2 rendbeli, társtettesként elkövetett rablás és ugyancsak társtettesként elkövetett jármű önkényes elvételének bűntette miatt 10 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2009 februárja és 2012 decembere között a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóság Bevetési Főosztály állományában, Nyírbátorban teljesített szolgálatot, mint járőrvezető. A vádlott és ismeretlen társai megtudták, hogy a Csengersimai Határátkelőhelyen Romániából Magyarországra rendszeresen, a hajnali órákban két román állampolgár érkezik pénzváltás céljából, akik nagyobb összegű pénzt tartanak maguknál. 2012 októberének végén a vádlott és társi elhatározták, hogy a két román állampolgárt rendőrségi öltözetben, intézkedést színlelve megállítják és a náluk lévő készpénzt megszerzik.

Ennek megfelelően megállították és ellenőrizték a gépkocsival közlekedő B. C. és a mögötte szintén gépkocsival közlekedő B. I. sértetteket, akiket az iratok bemutatására és a csomagtartó kinyitására kértek. Amikor B. C. sértett kinyitotta az autó csomagtartóját, az egyik ismeretlen elkövető a fején megütötte, amitől a sértett néhány másodperces emlékezetkiesést szenvedett. B. I. is kiszállt az autójából és a csomagtér kinyitásakor az elkövetők test szerte ütlegelni kezdték. B. I. sértett autójából magukhoz vettek egy sporttáskát, amiben négymillió forintnyi készpénz volt különböző pénznemekben.

Ezután beültek B. C. sértett autójába és elhajtottak. Az autóban, szintén egy sporttáskában két-hárommillió forint közötti összeg volt különböző pénznemekben, valamint a csomagtartóban további húszmillió forint és húszezer euró. A két sértett utánuk hajtott a másik gépkocsival, ám a Szamosbecs község határánál lévő hídnál szem elől tévesztették a járművet és az elkövetőket. A sértettek a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. A vádlott tagadta a bűncselekmény elkövetését.  


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A kiváló jogi szolgáltatás alap – ehhez kell további értéket hozzáadni

A világon mindenhol, így Magyarországon is versenyhátrányba kerülhetnek (és valószínűleg kerülnek is) azok a munkavállalók, akik nem akarják vagy nem képesek használni a mesterséges intelligenciát – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmány.

2024. június 13.

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel beadványát

Június 13-án, csütörtökön hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász ügyéről. Karsai amiatt indított keresetet, mert szerinte sérülnek az egyéni jogai Magyarországon, amiért nem rendelkezhet saját életvégi döntéséről.

2024. június 13.

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága

A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a gyámhatóság elutasító határozatát és új eljárásra kötelezte a gyámhatóságot egy meleg kérelmező ügyében, akinek örökbefogadásra való alkalmasságát a hatóság – a gyermekvédelmi szakszolgálat és a pszichológus támogató véleménye ellenére elutasította. Az ítélet hangsúlyozza: a gyámhatóság nem veheti át a jogalkotó szerepét, nem hivatkozhat a jogszabályban nem szereplő kizárási okra (a kérelmező szexuális irányultságára), és köteles egyéniesített vizsgálatot lefolytatni.