Felfüggesztett börtönt kapott a volt francia igazságügyminiszter


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 5 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték hétfőn Jean-Jacques Urvoas volt francia igazságügyi minisztert, mert információkat szolgáltatott ki egy ellenzéki képviselőnek az ellene folyó eljárásról.

Francois Hollande volt szocialista államfő egykori kormányának tagja a nyolcadik francia politikus, akinek a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó 1999-ben létrehozott francia köztársasági bíróság (CJR) elé kellett állnia.

A nyomozás során Jean-Jacques Urvoas – aki 2016 januártól 2017 májusig vezette az igazságügyi tárcát – elismerte az információátadás tényét, de azt vitatta, hogy a Thierry Solere jobboldali képviselőnek átadott dokumentumok titkosak lettek volna. A tárcavezető 2017 májusban értesítette az ellenzéki képviselőt a Télégram applikáción keresztül arról, hogy a minisztériumban dosszié készült az ellene indult vizsgálatról, majd egy e-mailben el is küldte neki a dossziét.

Thierry Solere ellen 2016 szeptemberében indított nyomozást a korrupcióellenes hivatal adócsalás, pénzmosás, korrupció, befolyással üzérkedés és visszaélés gyanújával. A képviselőnél 2017 decemberben tartott házkutatás során lefoglalt mobiltelefonban a nyomozók megtalálták a volt igazságügyi minisztertől 2017 májusban érkezett üzenetet. A hivatal ezután titoksértés gyanújával feljelentést tett a volt tárcavezető ellen, akit 2018 júniusban vádolt meg az ügyészség.

A volt miniszternek – aki a 2017-es választásokat követően visszavonult a politikától, jelenleg egyetemen tanít jogot – öt nap áll rendelkezésre a fellebbezésre.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. május 14.

Adatvédelmi reggeli: Második felvonás

Az ARB Consulting szervezésében megrendezett második adatvédelmi reggelin a Wolters Kluwer kiadásában megjelent Magyarázat a GDPR-ról című könyv adatvédelmi hatásvizsgálatról szóló fejezetéről beszélgettek.
2019. április 11.

Adatbiztonság: nem elég a GDPR-ra figyelni

Globális szinten a legnagyobb értékben elkövetett bűncselekmények az illegális digitális adatszerzéshez, informatikai rendszerek feltöréséhez köthetőek. Éppen ezért megkerülhetetlen a vállalatok információbiztonsági kockázattűrő képességének növelése. A cégek széles körében azonban a megoldást nyújtó kiberbiztonsági szolgáltatások és az „etikus” hackelés keretei nem tisztázottak, pedig hatósági előírások és ajánlások vannak érvényben.