Floridában törvény szüntette meg a Disney-vidámpark 60 éve létező önkormányzati jogát


Floridában hétfőn törvényerőre emelkedett a Disney World vidámpark kivételes jogállásának megszűnéséről szóló törvény, ami több évtizedes kiváltságokat von meg a szórakoztatóipari vállalkozástól.

Ron DeSantis kormányzó hétfőn aláírta a jogszabályt, amelyet Florida törvényhozása február első felében fogadott el, ami átnevezi a vidámparknak otthont adó kerületet és annak felügyeletére a kormányzó által korlátozott időtartamra kinevezett, állami testületet állít. A jogszabály emellett megvon minden jogszabályi felmentést is a magánvállalkozástól, többi között az adókönnyítéseket és hatósági ellenőrzések alóli kivételeket.

A kormányzó az aláírási ceremónián kijelentette, hogy a Disney World az 1960-as évek óta olyan kedvezményekben részesült, mint egyetlen más magáncég sem Floridában, amelynek révén óriási hasznot húzott abból, hogy nem kellett megfizetnie a közteherviselés alapján rá jutó adóterhet. Hozzátette, hogy mostantól a Disney ugyanolyan elbírálás alá kerül, mint az állam bármely más vidámparkja.

Ron DeSantis kormányzó régóta komoly bírálója a Disney-vállalatbirodalom által képviselt progresszív-baloldali világképnek. A hétfői eseményen a republikánus politikus a cégbirodalom alapítójára utalva úgy fogalmazott, „vannak emberek, akik a Disneyben azt szeretnék látni, amit Walt megálmodott”.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

Megszűnt a belső határellenőrzés a horvát repülőtereken is

Vasárnaptól Horvátország kilenc nemzetközi repülőtere kezdte meg a schengeni vívmányok teljes körű alkalmazását, Zágrábban, Dubrovnikban, Splitben, Zárában (Zadar), Pulában, Fiumében (Rijeka), Eszéken (Osijek), Mali Losinjban és Bracon ezeken a repülőtereken a schengeni övezeten belüli járatok nem tartoznak többé határellenőrzés alá – közölte a horvát belügyminisztérium.