Georgia államban – USA – a szenátus erőviszonyairól dönt a megismételt választás kedden


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Georgia államban csaknem kétmillióan éltek az előzetes választás lehetőségével a keddi, megismételt szenátorválasztás előtt, ennek eredménye dönti el a Kongresszus felsőházának erőviszonyait.

Az állami kormányzati adatok szerint a múlt héten hétfőtől péntekig között mintegy 1,85 millió szavazat érkezett postán, és három napon is megdőlt az egyetlen napon leadott voksok számának korábbi rekordja. Pénteken, az előzetes választás utolsó napján, 350 ezren éltek a lehetőséggel, a szavazóhelyiségek előtt hosszú sorok alakultak ki. A hivatalos közlés szerint a szavazók csaknem harmada afroamerikai választópolgár, ami jóval magasabb arány, mint a november 8-i választás idején.

A déli tagállamban két afroamerikai jelölt versenyez a szenátusi székért: a demokrata párti Raphael Warnock eddigi szenátor, aki 2020-as megválasztásakor az első afroamerikai szenátor volt Georgiában. Republikánus párti kihívója Herschel Walker, korábbi profi amerikaifutball-játékos. Az előzetes felmérések szoros versenyt mutatnak, a demokrata párti jelölt enyhe fölényével.

Raphael Warnock kampányát múlt héten Barack Obama korábbi amerikai elnök (2008-2016) személyesen támogatta, míg felesége, Michelle Obama telefonos választási reklámokban buzdította a szavazókat a demokrata párti jelölt melletti voksolásra.

A Republikánus Párt több magas rangú politikusa szintén Georgia államban kampányolt az elmúlt hetekben. A republikánusok szavazóik mozgósítására törekedtek, arra alapozva, hogy november 8-án kormányzójelöltjük, Brian Kemp meggyőző többséggel győzte le demokrata párti ellenfelét.

Georgia államban azért kell megismételni a szenátorválasztást, mert a félidős választáson egyik jelölt sem nyerte el a szavazók több mint 50 százalékának bizalmát, miután egy harmadik jelölt miatt megoszlottak a voksok. Az összesen 4 millió leadott voksból akkor a demokrata párti jelölt mintegy 37 ezerrel kapott több szavazatot republikánus párti kihívójánál.

A november 8. utáni választási eredmények alapján a 100 fős amerikai szenátusban jelenleg a Demokrata Pártnak 50, míg a Republikánus Pártnak 49 helye van. Szavazategyenlőség esetén ugyan Kamala Harris demokrata párti alelnök szavazata dönt a szenátusi voksolások során, ugyanakkor 50-50 fős létszámegyenlőség esetén a szenátusi bizottságokban meg kell osztani a vezető pozíciókat a Republikánus és Demokrata Párt szenátorai között.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Eutanáziáról és a kannabisz termesztéséről, használatáról szóló népszavazás jöhet Szlovéniában

A szlovén alkotmánybíróság kedden elutasította az ellenzéki pártok azon kérelmét, hogy függesszék fel az eutanáziáról (gyógyíthatatlan betegek halálba segítéséről) szóló konzultatív népszavazást, amelyet még két másik témában az uniós választásokkal együtt június 9-én tartanak Szlovéniában. Arról azonban még nem határozott, hogy a kérdések, amelyeket a népszavazás keretében tennének fel az állampolgároknak, összhangban vannak-e az alkotmánnyal.

2024. május 21.

Az EU a mesterséges intelligenciáról (MI) szóló rendeletet fogadott el

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán „mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett”.