GVH: korlátozható az üzleti titok megismerése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásai során üzleti titkokat tartalmazó iratokhoz juthat, ilyenkor a hivatal csak az érintett kérelmére korlátozza az iratokba való betekintést, illetve azokról másolat vagy feljegyzés készítését.


A GVH a birtokába került iratokat felhasználhatja – a versenyfelügyeleti eljárások során – a vizsgált jogsértés bizonyítására. Ezeket az iratokat azonban mások is megismerhetik, így például az eljárás ügyfelei betekinthetnek azokba, más hatóság részére kiadhatók, illetve a GVH nyilvános határozata is hivatkozhat rájuk derül ki  a GVH honlapján megjelent tájékoztatóból.

Ha ezek az iratok üzleti tikot tartalmaznak, akkor – az előbbi szabályok szerint – azok kiadhatók másoknak, ez viszont sérti a titokgazda üzleti érdekeit. Ezért az érintettnek kell nyilatkoznia arról, hogy kéri az iratokba való betekintés, továbbá ezekről másolat vagy feljegyzés készítésének korlátozását.

Amennyiben a GVH az indoklást megfelelőnek találja, akkor kötelezheti az ügyfelet arra, hogy az adott iratról készítsen egy olyan változatot, amely nem tartalmaz üzleti tikot. Mások csak az iratnak ezt a változatát ismerhetik meg.

(forrás: GVH, BÜK)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

Az EU felszólítást küldött az EU pénzügyi érdekeit érintő csalás elleni szabályozás miatt

Az Európai Unió Bizottsága több országnak – így például Magyarországon kívül Hollandiának, Észtországnak és Máltának is – felszólítást küldött az Unió pénzügyi érdekeit érintő csalás ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló, 2017. július 5-i (EU) 2017/1371 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek meg nem felelő nemzeti szabályozás miatt – tudatta a Miniszterelnökség csütörtökön.