GVH: korlátozható az üzleti titok megismerése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásai során üzleti titkokat tartalmazó iratokhoz juthat, ilyenkor a hivatal csak az érintett kérelmére korlátozza az iratokba való betekintést, illetve azokról másolat vagy feljegyzés készítését.


A GVH a birtokába került iratokat felhasználhatja – a versenyfelügyeleti eljárások során – a vizsgált jogsértés bizonyítására. Ezeket az iratokat azonban mások is megismerhetik, így például az eljárás ügyfelei betekinthetnek azokba, más hatóság részére kiadhatók, illetve a GVH nyilvános határozata is hivatkozhat rájuk derül ki  a GVH honlapján megjelent tájékoztatóból.

Ha ezek az iratok üzleti tikot tartalmaznak, akkor – az előbbi szabályok szerint – azok kiadhatók másoknak, ez viszont sérti a titokgazda üzleti érdekeit. Ezért az érintettnek kell nyilatkoznia arról, hogy kéri az iratokba való betekintés, továbbá ezekről másolat vagy feljegyzés készítésének korlátozását.

Amennyiben a GVH az indoklást megfelelőnek találja, akkor kötelezheti az ügyfelet arra, hogy az adott iratról készítsen egy olyan változatot, amely nem tartalmaz üzleti tikot. Mások csak az iratnak ezt a változatát ismerhetik meg.

(forrás: GVH, BÜK)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Munkaviszonnyá változik az ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]