Hamis feljelentésért felfüggesztett büntetést kapott


Hamis feljelentéssel akart pénzhez jutni az a férfi, akinek ügyében a Zalaegerszeg Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött – közölte a birosag.hu.

A vádlott 2023. január 13-án feljelentést tett a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon. Állítása szerint aznap 02:00 és 10:00 óra között a Bécsből Zalaegerszegre tartó személyvonat fülkéjéből, amíg ő aludt, eltulajdonították sporttáskáját, a benne található ruhákkal, pénztárcával, iratokkal és telefonnal együtt.

Elmondása szerint 873.000 forint kára keletkezett. A feljelentés megtétele után a férfi kérésére a rendőrségen áldozatsegítő támogatás igénybevételéhez szükséges igazolást állítottak ki.

A vádlottat másnap lopás vétsége miatt a rendőrkapitányságon gyanúsítottként hallgatták ki, amikor bevallotta, hogy a korábbi feljelentésében foglaltak nem igazak: értékeit nem lopták el, csak azért találta ki, mert az áldozatsegítő támogatással akart pénzhez jutni.

A vádlottra a bíróság hatóság félrevezetésének vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt halmazati büntetésül 10 hónap börtönbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A büntetővégzés jogerős.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Magyarország tovább erősítette pozícióját az uniós igazságügyi eredménytáblán

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Igazságügyi Eredménytábla 2024 című kiadványát. Az összefoglaló az Európai Unió jogállamisági eszköztárának részeként éves áttekintést nyújt az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságára, minőségére és függetlenségére vonatkozó mutatókról. Célja, hogy objektív, megbízható és összehasonlítható adatokkal segítse a tagállamokat nemzeti igazságügyi rendszereik hatékonyságának javításában. Jelentőségét növeli, hogy az uniós igazságügyi eredménytábla az éves jogállamisági jelentés egyik információforrása.

2024. július 19.

MOKK: gyakran kérnek egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérbeadók

A felvételi ponthatárok kihirdetésével ismét kezdetét veszi a lakáskeresési roham az egyetemi városokban. A bérbeadók jellemzően két- vagy háromhavi kaucióval biztosítják be magukat arra az esetre, ha a bérlőnek tartozása keletkezik vagy kárt tesz az ingatlanban. Ugyanakkor probléma esetén az számít leginkább, hogy készült-e közjegyzői okirat, amely nélkül csak hosszú és költséges pereskedéssel tudják a bérbeadók az igényünket érvényesíteni – hívta fel a figyelmet pénteken kiadott ismeretterjesztő írásában a  Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

2024. július 19.

Az OBH megkezdi az IFORM -ra való átállást

Az OBH elkészítette és 2024. július 16. napjától fokozatosan, ügyszakonként eltérő időpontokban teszi elérhetővé az ügyfelek számára a beadványok benyújtására szolgáló iFORM űrlapokat.