Handó: egyre kevesebb az ügyhátralék

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. július 10.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Folyamatosan csökken a bírságok ügyhátraléka, az eredmények nemzetközi összehasonlításban is jelentősek – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kedden a parlament igazságügyi bizottságában, ahol 2017 első fél évéről szóló beszámolóját vitatták meg.


Handó Tünde kifejtette: 2017 első fél évében 10 százalékkal több peres ügyet fejeztek be a bíróságok, mint amennyi érkezett, a nem peres ügyeket is figyelembe véve az ügyhátralék-csökkenés 20 százalékos volt. A törvényszékeken első fokon a két éven túli ügyek száma a 2010 első félévi 3248-ról 2017 elejére 1447-re csökkent.

Elmondta, a bírák munkaterhe is folyamatosan csökken: míg 2012. január 1-jén a Fővárosi Törvényszéken egy büntetőbírónál 157 ügy volt folyamatban, és az országos adat 112 volt, addig 2017. január 1-jén a Fővárosi Törvényszéken 80 ügy jutott egy bíróra, országosan pedig 78 ügy volt bírónként.

Az ítélkezés megalapozottságával kapcsolatban szült arról, hogy például a járásbíróságok civilisztikai peres ügyszakában 2017 első fél évében az ügyek 90 százaléka első fokon jogerőre emelkedett. Az OBH elnöke elmondta azt is: az Európai Bizottság igazságügyi eredménytábláján a magyar bíróságok a különböző ügyforgalmi mutatók alapján a legjobban teljesítő bíróságok között vannak.

Handó Tünde óriási lehetőségnek nevezte, hogy 2012-höz képest megduplázódott a bíróságok költségvetése.

Az OBH elnöke az ülésen Varga László (MSZP) kérdésére elmondta: a közigazgatási felsőbíróság felállítását évek óta maximálisan támogatják, mert annak fontos szerepe lehet a közigazgatási ügyekben.

Az ülésen Varga László mellett Staudt Gábor (Jobbik) és Varga-Damm Andrea (Jobbik) is több kérdést tett fel az OBH és az Országos Bírói Tanács kapcsolatáról, de Vejkey Imre (KDNP), a bizottság elnöke többször is figyelmeztette a képviselőket, hogy a bizottság az OBH 2017. első félévi beszámolóját vitatja meg.

[htmlbox Jogászvilág_hírlevél]

Handó Tünde annyit mondott az OBH és az OBT kapcsolatáról, hogy az OBT feladata a felügyelet és a közreműködés.

A bírósági honlapon lévő jegyzőkönyvekből, határozatokból látható, hogy 2017 első fél évében többször is megtörtént, hogy az előterjesztéseket az OBT leszavazta, illetve további kérdései, javaslatai voltak, mégsem volt ennek olyan látszata, visszhangja, mintha nagy rendetlenség lenne a bírósági szervezetben, mert a bírók többsége tisztában volt azzal, az egész bírósági szervezet akkor mehet előre, ha egy minimumban képesek vagyunk megállapodni és ahhoz tartani magunkat – jegyezte meg Handó Tünde.

Az ülésről távozóban az OBH elnöke újságírói kérdésre elmondta: az OBT tagjait a napokban választják meg a bíróságok, a póttagokat, szeptemberre helyre fog állni a szervezet törvényessége.

A beszámoló vitájában Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz) frakciója nevében megköszönte a beszámolót és a törekvést, amit az igazságszolgáltatás és állampolgári bizalom erősítése érdekében tett az OBH elnöke.

Az igazságügyi bizottság kormánypárti többsége végül támogatta az OBH elnökének beszámolóját.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Indul a Facebook News
2021. március 2.

Indul a Facebook News

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság után Németországban indul el a Facebook News, amelyben német havi és hetilapok is elérhetők lesznek.

Döntött az EU bírósága a lengyel bírói kinevezésekről
2021. március 2.

Sérthetik az uniós jogot a lengyel igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvény módosításai, amelyek a legfelsőbb bírósági tisztségekre pályázók kinevezését érintik - foglalt állást kedden közzétett ítéletében az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága.