Három és fél év börtönbüntetésre ítéltek egy gyújtogatót Zalaegerszegen

A férfi szemétgyűjtő edényeket, autókat, ablakredőnyt, sőt egy pajtát is felgyújtott Zalaegerszegen, illetve Sárváron.

Jogerősen három és fél év börtönbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Járásbíróság a 26 éves, büntetlen előéletű férfit, aki 2019 októberében égésgyorsító anyagok használatával hat helyen gyújtott fel szemetes konténereket Zalaegerszegen. Egy lakóház földszinti lakásának ablakredőnyét is meggyújtotta, ami több helyen is átégett, egy kilencemeletes társasház szemétledobójában általa okozott tűz pedig a nagy mennyiségű mérgező füst miatt a házban élők életét veszélyeztette.

A férfi egy zalaegerszegi vállalkozás telephelyén műanyag zsákokban tárolt, 50 köbméternyi elektronikai eszközt gyújtott fel, és a tűz átterjedt egy autóra is. Máskor egy utcán parkoló furgon műanyag ajtófogantyúit és díszléceit lobbantotta lángra öngyújtójával. Sárváron egy félig nyitott szalmatároló pajtában és istállóban okozott jelentős kárral járó tüzet.

A férfi emellett festékszóró spray-vel összefirkált több zalaegerszegi épületet, társasházak és egy templom falát.

Az ügyész – a tűzvizsgálati igazságügyi szakértő megállapításai alapján – több ponton módosította az eredetileg a vádiratban foglaltakat, hangsúlyozva milyen további veszélyeket okozhatott volna a tűz. Irodahelyiségre, lakásra, autókra is továbbterjedt volna a férfi által gyújtott tűz, amivel emberéleteket veszélyeztetett és még nagyobb anyagi kárt okozott volna.

A Zalaegerszegi Járásbíróság többrendbeli közveszélyokozás és rongálás bűntette, illetve vétsége miatt jogerősen három és fél év börtönbüntetésre ítélte a férfit – közölte a Zalaegerszegi Törvényszék.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Az Európai Parlament asztalán a magyar sajtószabadság
2021. április 13.

Az Európai Parlament asztalán a magyar sajtószabadság

Az uniós kifizetések és a jogállamisági kritériumok összekapcsolásáról vitázott az Európai Parlament hétfő este. A Magyarországot ért kritikák egyik fő célpontja a hazai média helyzete. Az Európai Bizottság múlt heti jogállamisági jelentése a médiahatóságok átpolitizáltságát, az állami hirdetések elosztását és a KESMA létrejöttét is kritizálta. A torz médiapiac és a járvány gazdasági hatásai miatt a nagy független hírportálok közül többen is előfizetéses rendszer bevezetését tervezik.

Jogerősen három évet kapott egy szolnoki marihuánadíler
2021. április 13.

Lezárult annak a harmincas évei végén járó, büntetett előéletű férfinak a büntetőügye, akit a 2018. május 10-én vettek őrizetbe, mert két szolnoki ingatlanban négy vevőnek évekig árult, valamint a jogerős ítélet szerint fogyasztott és magánál is tartott marihuánát.