Három év fogházat kapott műhiba miatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogerősen három év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélt kedden a Szegedi Törvényszék egy szentesi szülészorvost, akinek páciense 2008 nyarán, három héttel a műtét után meghalt. Csaknem tíz éve nem volt példa hasonló ítéletre.


A bíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek az orvost. A szabadságvesztés büntetés mellett a bíróság a jelenleg Békés megyében háziorvosként praktizáló orvost öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi tevékenység gyakorlásától is.

Az ítélet szerint a 31 esztendős asszonyon egy abbamaradt vetélést követően a vádlott – aki választott orvosa volt – 2008. július 1-jén egészségügyi kaparást hajtott végre, a műtét során azonban – mint utóbb kiderült – átlyukasztotta a beteg méhfalát, s két helyen a vékonybelét is megsértette. Az páciens már ébredéskor is hasi fájdalmakra panaszkodott, szobatársai elmondása szerint éjszaka nem tudott aludni, vergődött, fájdalomcsillapítóért könyörgött.

Az orvos azonban személyesen nem vizsgálta meg, csupán telefonon rendelt számára gyógyszereket. A vádlott, amikor átadta a pácienst az ügyeletes orvosnak, a beteg állapotát jobbnak tüntette föl a valóságosnál, s az esetről nem referált megfelelően feletteseinek.

A műtét másnapján a vádlott egy kollégája a páciensen végzett ultrahangvizsgálat során rendellenességeket fedezett föl, ezért azonnal hasfeltáró műtétet javasolt. A vádlott azonban a vizsgálati eredményt és a javaslatot is eltitkolta felettesei elől.

Az asszonyt – egy újabb ultrahangvizsgálatot követően, július 3-án műtötték meg, ekkor derült fény a sérülésekre, s arra, hogy a páciensnél hashártyagyulladás alakult ki. A beteg július 5-én az intenzív osztályra került, vérmérgezése lett, életét az intenzív kezelés és két újabb műtét ellenére sem tudták megmenteni, július 23-án elhunyt.

Ábrahám László műhibaügyekre szakosodott ügyvéd – aki a sértett jogi képviseletét látta el a perben – elmondta, az elmúlt csaknem tíz esztendőben a Szegedi Törvényszék ítélete az első, amikor orvost foglalkozás körében elkövetett szakmai szabályszegés miatt végrehajtandó szabadságvesztés büntetéssel sújtott a bíróság Magyarországon.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Eutanáziáról és a kannabisz termesztéséről, használatáról szóló népszavazás jöhet Szlovéniában

A szlovén alkotmánybíróság kedden elutasította az ellenzéki pártok azon kérelmét, hogy függesszék fel az eutanáziáról (gyógyíthatatlan betegek halálba segítéséről) szóló konzultatív népszavazást, amelyet még két másik témában az uniós választásokkal együtt június 9-én tartanak Szlovéniában. Arról azonban még nem határozott, hogy a kérdések, amelyeket a népszavazás keretében tennének fel az állampolgároknak, összhangban vannak-e az alkotmánnyal.

2024. május 21.

Az EU a mesterséges intelligenciáról (MI) szóló rendeletet fogadott el

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán „mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett”.