Ismét ülésezett az Európai Adatvédelmi Testület


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Testület 16. plenáris ülésén a magatartási kódexekkel, a netsemlegességgel és a keresőmotorokhoz kapcsolódó elfeledtetési joggal foglalkozott.

Az Európai Adatvédelmi Testület (Testület) december  2-án és 3-án tartotta 16. plenáris ülését.

A magatartási kódexek monitorozása

A Testület véleményt fogadott el az Egyesült Királyság adatvédelmi hatósága által előterjesztett magatartási kódexek monitorozását végző akkreditációs követelményeire vonatkozó tervezetet. A javaslat célja, az egységesség és megfelelő jogalkalmazás biztosítása az EGT tagállamokban. Véleményében a Testület tett néhány módosítási javaslatot, a monitoring szervezetek akkreditációjára vonatkozó szabályozás egységesítése érdekében.

A nemtsemlegességi szabályozás
A Testület válaszlevelet fogadott el a netsemlegességgel kapcsolatban az Elektronikus Kommunikáció Szabályozó Testülete (BEREC) által a jelenlegi adatvédelmi keretrendszerrel kapcsolatban kért iránymutatásra vonatkozóan. A BEREC-nek azzal kapcsolatosan merültek fel aggályai, hogy a domain neveket és az URL címeket az internetes forgalom szabályozása és számlázás érdekében kezelik, ún. zero-rating offer keretében (a zero-rating offer lényege, hogy reklámok nézéséért cserébe ingyenes hozzáférést kapunk a tartalomhoz).

A Testület felkérte az internet hozzáférés szolgáltatókat (IAS) és a BEREC-et, hogy állapítsák meg az internetes forgalomszabályozás általános elveit, amelyek lehetővé teszik a kevesebb beavatkozással járó forgalomszabályozást, a különböző internet hozzáférés szolgáltatók közötti átjárást és amelyek nem az URL címeken és a domain neveken alapulnak.

Az elfeledtetés joga az internetes keresőmotorokban (1. rész)
A Testület elfogadott egy ajánlástervezetet „az elfeledtetés jogának GDPR által támasztott kritériumai a keresőmotorokkal kapcsolatos ügyekben” címmel. Az ajánlás értelmezést nyújt a GDPR 17. cikkéhez, figyelemmel a keresőmotor szolgáltatók részére meghatározott alapvetésekre és kivételes szabályokra, amelyek a  részükre benyújtott elfeledtetéssel kapcsolatosak. Az ajánlás a 2014-ben, a WP29 által, a Costeja ítélet alapján elfogadott ajánlást hatályosítja.

Az ajánlásokat nyilvános konzultációra bocsátják és újabb iránymutatásokkal egészítik ki az elefeledtetéshez kapcsolódó panaszok elutasításának kezelésével kapcsolatosan.

(edpb.europa.eu)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Társadalmi felelősségvállalás kérdése is a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 20.

MOKK: tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.