Ismét ülésezett az Európai Adatvédelmi Testület


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Testület 16. plenáris ülésén a magatartási kódexekkel, a netsemlegességgel és a keresőmotorokhoz kapcsolódó elfeledtetési joggal foglalkozott.

Az Európai Adatvédelmi Testület (Testület) december  2-án és 3-án tartotta 16. plenáris ülését.

A magatartási kódexek monitorozása

A Testület véleményt fogadott el az Egyesült Királyság adatvédelmi hatósága által előterjesztett magatartási kódexek monitorozását végző akkreditációs követelményeire vonatkozó tervezetet. A javaslat célja, az egységesség és megfelelő jogalkalmazás biztosítása az EGT tagállamokban. Véleményében a Testület tett néhány módosítási javaslatot, a monitoring szervezetek akkreditációjára vonatkozó szabályozás egységesítése érdekében.

A nemtsemlegességi szabályozás
A Testület válaszlevelet fogadott el a netsemlegességgel kapcsolatban az Elektronikus Kommunikáció Szabályozó Testülete (BEREC) által a jelenlegi adatvédelmi keretrendszerrel kapcsolatban kért iránymutatásra vonatkozóan. A BEREC-nek azzal kapcsolatosan merültek fel aggályai, hogy a domain neveket és az URL címeket az internetes forgalom szabályozása és számlázás érdekében kezelik, ún. zero-rating offer keretében (a zero-rating offer lényege, hogy reklámok nézéséért cserébe ingyenes hozzáférést kapunk a tartalomhoz).

A Testület felkérte az internet hozzáférés szolgáltatókat (IAS) és a BEREC-et, hogy állapítsák meg az internetes forgalomszabályozás általános elveit, amelyek lehetővé teszik a kevesebb beavatkozással járó forgalomszabályozást, a különböző internet hozzáférés szolgáltatók közötti átjárást és amelyek nem az URL címeken és a domain neveken alapulnak.

Az elfeledtetés joga az internetes keresőmotorokban (1. rész)
A Testület elfogadott egy ajánlástervezetet “az elfeledtetés jogának GDPR által támasztott kritériumai a keresőmotorokkal kapcsolatos ügyekben” címmel. Az ajánlás értelmezést nyújt a GDPR 17. cikkéhez, figyelemmel a keresőmotor szolgáltatók részére meghatározott alapvetésekre és kivételes szabályokra, amelyek a  részükre benyújtott elfeledtetéssel kapcsolatosak. Az ajánlás a 2014-ben, a WP29 által, a Costeja ítélet alapján elfogadott ajánlást hatályosítja.

Az ajánlásokat nyilvános konzultációra bocsátják és újabb iránymutatásokkal egészítik ki az elefeledtetéshez kapcsolódó panaszok elutasításának kezelésével kapcsolatosan.

(edpb.europa.eu)


Kapcsolódó cikkek