Itt a Ptk-módosítás módosítása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új zálogjogi szabályozás októbertől lépne életbe – derül ki a Ptk-módosításhoz benyújtott bizottsági módosító javaslatból.

 


A részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatot terjesztett elő az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága nevében Rubovszky György bizottsági elnök a kormány Ptk-t módosító törvénycsomagjához.

A bizottsági módosító javaslat többek között hangsúlyosabban szerepelteti a személyiségi jogok általános védelmére vonatkozó rendelkezések között az Alaptörvény alapján a legfontosabb magánszférajogokat, különösen a kapcsolattartás tartalmának konkrétabb meghatározásával.

A módosító javaslat ezen túl anélkül nyomatékosítja a nagykorú gyermekek szüleik iránt fennálló tartási kötelezettségét, hogy szó szerint megismételné az Alaptörvény rendelkezését.

Ha nem fogyasztói zálogszerződésről van szó, úgy nemcsak a „fennálló”, vagyis a zálogszerződés megkötésének időpontjában a zálogkötelezett tulajdonában álló vagyontárgy lehet a zálogjog tárgya, hanem olyan zálogtárgy is, amely még nem létezik, vagy amely felett a zálogkötelezettet még nem illeti meg a rendelkezési jog – olvasható a javaslatban.

A módosító javaslat a megfelelő felkészülési idő biztosítása érdekében a zálogjogra irányadó szabályok tekintetében október elsejei hatálybalépési időpontot állapít meg.

Polgári Jog: havonta megjelenő online folyóirat

Az új folyóirat célja, hogy tudományos igénnyel, de a gyakorlat számára is hasznosítható módon, a gyakorlatban felmerülő problémákra fókuszálva mutassa be a Polgári Törvénykönyvet.
Főszerkesztő: dr. Vékás Lajos

További részletek, megjelenés >>


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 26.

Húsz évi pereskedés után került vissza két értékes műtárgy egy zsidó vállalkozó leszármazottjához Horvátországban

Húsz évi pereskedés után került vissza egy 18. és egy 19. századi francia festő egy-egy értékes műve Andrew Reichsman Egyesült Államokban élő filmproducerhez, akinek zsidó felmenőit 1941-ben az usztasák vezette Független Horvát Állam (NDH) deportálta, vagyonukat pedig elkobozta – írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.