Itt a Ptk-módosítás módosítása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új zálogjogi szabályozás októbertől lépne életbe – derül ki a Ptk-módosításhoz benyújtott bizottsági módosító javaslatból.

 


A részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatot terjesztett elő az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága nevében Rubovszky György bizottsági elnök a kormány Ptk-t módosító törvénycsomagjához.

A bizottsági módosító javaslat többek között hangsúlyosabban szerepelteti a személyiségi jogok általános védelmére vonatkozó rendelkezések között az Alaptörvény alapján a legfontosabb magánszférajogokat, különösen a kapcsolattartás tartalmának konkrétabb meghatározásával.

A módosító javaslat ezen túl anélkül nyomatékosítja a nagykorú gyermekek szüleik iránt fennálló tartási kötelezettségét, hogy szó szerint megismételné az Alaptörvény rendelkezését.

Ha nem fogyasztói zálogszerződésről van szó, úgy nemcsak a „fennálló”, vagyis a zálogszerződés megkötésének időpontjában a zálogkötelezett tulajdonában álló vagyontárgy lehet a zálogjog tárgya, hanem olyan zálogtárgy is, amely még nem létezik, vagy amely felett a zálogkötelezettet még nem illeti meg a rendelkezési jog – olvasható a javaslatban.

A módosító javaslat a megfelelő felkészülési idő biztosítása érdekében a zálogjogra irányadó szabályok tekintetében október elsejei hatálybalépési időpontot állapít meg.

Polgári Jog: havonta megjelenő online folyóirat

Az új folyóirat célja, hogy tudományos igénnyel, de a gyakorlat számára is hasznosítható módon, a gyakorlatban felmerülő problémákra fókuszálva mutassa be a Polgári Törvénykönyvet.
Főszerkesztő: dr. Vékás Lajos

További részletek, megjelenés >>


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot

Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a Booking, továbbra is alkalmazta jogsértő kommunikációs gyakorlatát, illetve a fogyasztók pszichés befolyásolását is. A nemzeti versenyhatóság a feltárt jogsértések miatt 382,5 millió forintra bírságolta a vállalkozást. Ez minden idők legmagasabb, utóvizsgálatban kiszabott GVH-bírsága. A döntés azt jelzi, hogy a GVH kiemelten védi a magyar családokat, illetve a turisztikai ágazatot – írták.