Ittas vezetésért is hamar börtönbe lehet kerülni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre gyakrabban alkalmazza a Fővárosi Főügyészség a köznyelvben gyorsított eljárásnak nevezett bíróság elé állítást. A főügyész szerint egyértelmű üzenet, hogy aki bűncselekményt követ el, akár napokon belül börtönben találhatja magát – írja a Népszabadság.


Július 1-től az ittas járművezetés megváltozott törvényi tényállása miatt szinte valamennyi ügy alkalmas lehet a bíróság elé állításra – mondta Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész. Az ittas vezetésnél immár nem a sofőr alkoholos befolyásoltságát kell bizonyítani, hanem csupán azt, hogy a szervezetében volt-e annyi alkohol, amely az ellenőrzéskor mért alkoholkoncentrációt képes volt előidézni.

Ez azt jelenti, hogy ha megvan az ittas sofőrt lebuktató rendőr jelentése, az ittasságot kimutató szonda és a szonda mérését megerősítő szakértői jelentés, a sofőr gyanúsítotti kihallgatása után már nincs mire várni tovább, vihetik is a a bíróság elé, hisz a terheltet tetten érték.

Budapesten 2011-ben 211, 2012-ben 387, az idén fél év alatt 890 ilyen eljárást szerveztek meg az ügyészek a köznyelvben „gyorsított eljárásként” emlegetett módon. A hivatalosan „bíróság elé állításnak” nevezett eljárás lényege, hogy a nyolc évnél nem súlyosabb büntetéssel fenyegetett egyszerű tényállású bűncselekményekben, amelyekben a bűnösség megállapításához minden szükséges bizonyíték rendelkezésre áll, az ügyész a gyanúsított kihallgatásától számított 30 napon belül bíróság elé állítja az elkövetőt. Emellett a gyanúsított beismerése esetén is alkalmazható ez az eljárás.

Az V. és a XIII. kerületi ügyészségen külön bíróság elé állító csoportot állítottak fel, amelynek a megbízott főügyész szerint komoly szerepe volt az eljárások számának megugrásában. Ma ha egy bíró azért nem talált bírság elé állításra alkalmasnak egy ügyet, mert pár könnyen pótolható bizonyítékot nem csatoltak be, a csoport napok alatt pótolja a hiányzó iratokat, és a harmincnapos határidőn belül akár újra bíróság elé állítja a vádlottat.

A bíróság elé állítás Ibolya Tibor szerint egyértelmű üzenet, hogy aki bűncselekményt követ el, heteken, de akár napokon belül is börtönben találhatja magát. És az ítéletek is súlyosabbak, mint a normál eljárásban, amikor is az idő múlása a vádlottnak kedvez, mert általában arra hivatkozva térnek el a bírák az adott bűncselekményért kiszabható büntetés középmértékétől. A tapasztalatok alapján a bíróság elé állításos eljárásokban sokkal inkább a középmértékhez közeli ítéletek születnek.

A teljes cikk itt olvasható.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

OBH-elnökhelyettes: kiváló munkát végeztek a debreceni bíróságok

A debreceni bíróságok kiváló munkát végeztek 2023-ban, a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék tevékenységét az időszerűség, a szakmaiság, a kiegyensúlyozott ítélkezés jellemezte – jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese kedden a városban.