Jogerősen is a középmérték alatt maradt az élettársát brutálisan bántalmazó férfi büntetése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt jogerősen hét év fegyházbüntetésre ítélt a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla egy Fejér megyei férfit, aki féltékenysége miatt éveken át bántalmazta élettársát – közölte a Győri Fellebbviteli Főügyészség.

A tájékoztatás szerint a férfi többszörös visszaesőnek minősül erőszakos cselekményei miatt, ezért feltételesen sem bocsátható szabadságra. A döntéssel a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék határozatát, és elfogadta a másodfokú ügyészség indítványát.

A tényállás szerint a férfi féltékenysége miatt éveken át bántalmazta élettársát. Utolsó alkalommal ittas állapotban a fején és testszerte kézzel, szerszámnyéllel pedig a testén ütlegelte. A bántalmazás miatt a nőnek megrepedt a lépe, amelyet el kellett távolítani. A sértett életveszélyes állapotba került.

A Győri Ítélőtábla azért hagyta helyben az elsőfokú ítéletet, mert álláspontja szerint a középmértéknél két évvel kevesebb tartamban meghatározott hét év szabadságvesztés arányos, szükséges és elégséges, alkalmas a büntetési célok megvalósítására.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. június 10.

A kormány a feltételes szabadságra bocsátás szigorítását javasolja

Az erőszak elleni zéró tolerancia jegyében az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslatot nyújtott be kedden az Országgyűlésnek a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról. A javaslat célja, hogy az emberi élet szándékos kioltásával járó bűncselekmények miatt határozott tartamú szabadságvesztésre ítéltek esetében kivétel nélkül kizárja a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter.
2020. december 22.

A koronavírus miatt nő a családon belüli erőszak

A szakemberek megvitatták a járványhelyzetben látványosan növekvő családon belüli erőszak jelenségének jogi képviseleti vonatkozásait is – derül ki a Baker McKenzie ügyvédi iroda közleményéből.
2017. június 23.

Az elkövetési idő több évnyi bántalmazás során

Amennyiben az elkövetési magatartás több részcselekményből áll, az utolsó részcselekmény időpontja tekinthető elkövetési időnek. Törvényi egység esetén, ha valamennyi részcselekményt a bíróság már jogerősen elbírált, az el nem bírált új részcselekmény miatt nincs helye vádemelésnek, perújításnak lehet helye. Ugyanez irányadó az olyan részcselekményre nézve, amely az elbírált bűncselekménnyel alaki halmazatban áll – a Kaposvári Törvényszék eseti döntése.