Jogi bakiparádé jön


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogi bakiparádéról szóló előadáson is sírhatunk-nevethetünk a szeptember 26-i Kutatók Éjszakáján.


A jogalkotás, kodifikáció nagy körültekintést igénylő feladat, ugyanakkor vannak egyszerű alapelvek, minimumkövetelmények is-– írják a rendezvény ajánlójában. Az előadás nem kérdőjelezi meg egy szabály kapcsán sem azt, hogy a jogalkotó célja helyes volt-e, nem célja a hatás elemzése, pusztán a jogalkotás jogi-technikai buktatóit veszi számba és mutatja be illusztrációkkal mindazoknak, akik – akár laikusként – nap mint nap képesek rácsodálkozni a jog mindennapjainkat meghatározó dzsungelére – olvasható a Kutatók Éjszakája honlapján.

Az esemény szeptember 26-n 22.40-kor kezdődik majd az ELTE-n.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Társadalmi felelősségvállalás kérdése is a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 20.

MOKK: tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.