Katonák is taníthatnak a közoktatásban


Szigorítanák az iskolai mobilhasználatot, könnyebb lenne örökbe fogadni a kórházban hagyott csecsemőket és októbertől Budapesten is az Országos Mentőszolgálat venné át a fővárosi ügyeleti ellátást – ezt emeli ki a hétfőn benyújtott, kedden elfogadott salátatörvény rendelkezéseiből a Telex.

A törvényjavaslat egységesen szabályozza, milyen eszközöket, tárgyakat lehet bevinni az iskolákba, és miket nem. A szabályok betartása érdekében a tanároknak és az iskolaőröknek joguk lesz a tanulók csomagjainak és tárolóhelyiségeinek átvizsgálásához.

Szigorodik az iskolai mobiltelefon-használat is; jelenleg az iskolák saját házirendjükben döntenek a kérdésről, a törvényjavaslat elfogadása nyomán egységes lesz a szabályozás.

Módosult a státusztörvény is, így a tankerületekbe kivezényelhetnek 55 évnél idősebb honvédeket. Ha a tankerület nem tud olyan álláshelyet adni nekik, ami a végzettségüknek megfelel, akkor ki kell képeznie őket, akik ezek után taníthatnak is.

A törvény szerint októbertől Budapesten is az Országos Mentőszolgálat biztosítja az ügyeleti ellátást – ahogy az mára vármegyékben történik.

A jogszabály ezen túl elősegíti a kórházban hagyott újszülött gyerekek örökbefogadását.

A Telex írását itt találja.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 16.

Euronews: Párhuzamos EU-elnökséget hirdettek a civilek

Az ősszel a hazai civil szervezetek hét konferenciát rendeznek majd, többek között az erdők helyzetéről, egy akkumulátorstratégia kidolgozásáról és a romák integrációjáról – írja az Euronews.