Később lép hatályba az új jövedéki adótörvény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Országgyűlés kedden több ponton is módosította az új jövedéki adóról szóló törvényt, amely így az eredetileg tervezettnél három hónappal később, július 1-jén lép hatályba. A képviselők által most elfogadott egyik legfontosabb változás, hogy az elektromos cigarettába való töltőfolyadékok közül a nikotintartalmút terheli majd jövedéki adó.


A képviselők 132 igen szavazattal, 32 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett fogadták el az erről szóló kormánypárti javaslatot.

A fideszes képviselők eredetileg benyújtott javaslata még csak arra irányult, hogy felmentést kapjanak a csokoládégyártók a jövedéki szabályok alól. Nekik nem lesz szükségük adóraktári engedélyre az alkoholos lében áztatott gyümölcsök felhasználásakor.

A parlament gazdasági bizottságának javaslatára került az előterjesztésbe a jövedéki adóról szóló törvény hatályba lépésének meghosszabbítása. A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban erről azt közölte, hogy így azok a cégek, amelyek a február 28-i határidőig nem nyilatkoztak arról, hogy tovább kívánják-e folytatni tevékenységüket, május 15-ig még megtehetik.

Új HR Jogtár

Kérje 2 hetes ingyenes próbaverziónkat

MunkaügyHRBérszámfejtésMunkaügyi iratmintatár

A regisztrált ügyfelek az adatbázis teljes tartalmához hozzáférést kapnak.

Regisztráció >>

A hosszabb tesztidőszak biztosításával a több mint 17 ezer jövedéki tevékenységet végző vállalkozás zökkenőmentesen állhat át „az unió szerte is példaértékűnek számító elektronizált jövedéki rendszerre” – írta a tárca, amely felhívta a figyelmet arra is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé közvetlen elektronikus adatkapcsolaton keresztül adatszolgáltatást teljesítő cégeknek május 15-ig regisztrálniuk kell, majd – a zökkenőmentes átállás érdekében – meg kell kezdeni a tesztelést is.

Szintén a gazdasági bizottság kezdeményezésére született döntés arról, hogy az elektromos cigaretták nikotintartalmú töltőfolyadékai után kell adót fizetni, milliliterenként 70 forintot. A testület javaslatára 400 forinttal növelték a cigaretta ezer darabonkénti jövedéki adóját, amely így 29.200 forint lesz.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]