Korrupciós ügyben bíróság elé áll a hágai városi tanács legnagyobb pártjának vezetője


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mintegy négyéves előzetes nyomozás után bíróság elé áll hétfőn Rotterdamban a hágai városi tanács legnagyobb pártjának vezetője, Richard de Mos, akit azzal vádolnak hogy tisztességtelen úton juttatott előnyöket a frakcióját finanszírozó üzletembereknek – írta hétfőn a Dutchnews hírportál.

De Mos, aki korábban Hága alpolgármestere volt, két párttársával és öt helyi üzletemberrel együtt áll bíróság elé, akik a vád szerint mintegy 110 ezer euró adományt adtak de Mos pártjának, a Groep de Mosnak. A párt a tavalyi helyhatósági választásokon a 45 mandátumból nyolcat szerzett, de a koalíciós tárgyalásokból kizárták, részben a 2019 óta tartó korrupciós vizsgálat miatt.

Az 51 oldalas vádiratban az szerepel, hogy De Mos a gazdasági ügyekért, a külterületekért és a városközpontért felelős tanácselnöki tisztségében a hivatali titoktartás megsértésével hozzáférést biztosított támogatóinak a tanács beruházási tervezeteihez. A vád szerint De Mos tippeket adott egy belvárosi szórakozóhely tulajdonosának, Attila Akyolnak, hogyan lehetne minél könnyebben üzemeltetési engedélyt szerezni, és ezért cserébe a vállalkozó 40 ezer eurót adományozott a politikus pártjának. Emellett De Mos törvénytelen módon betekintést engedett két ingatlanfejlesztőnek egy kulturális központ építési tervezetébe.

Az ügyészség azt állítja, a vádlottak bűnszervezetet hoztak létre, hogy De Mos és párttártásra, Rachid Guernaui pozíciója segítségével tisztességtelen módon jussanak közbeszerzési megrendelésekhez. De Mos tagadja a vádakat, és az ügyet „példátlan politikai karaktergyilkosságnak” nevezte. Firtatta azt is, hogy miért tartott közel négy évig, hogy ügye a bíróság elé kerüljön, és azt mondta, mindent megtesz azért, hogy neve tisztázódjon. De Mos a hétvégén hivatalos panaszt tett a rendőrségen büntetőügye aktáinak a médiához történő kiszivárogtatása miatt. Tavaly egy könyvet adott ki, amelyben cáfolta a korrupciós vádakat, és bírálta az ellene tanúskodó volt kollégákat és munkatársakat.

Richard De Mos 2009-től 2012-ig a radikális jobboldali Szabadságpárt képviselője volt a holland parlamentben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Az Európa Tanács nemzetközi egyezményt fogadott el a mesterséges intelligenciáról

Az Európa Tanács elfogadta az első olyan nemzetközi, jogilag kötelező érvényű szerződést, amelynek célja, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) használó rendszerek alkalmazása során biztosítsa az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia jogi normáinak tiszteletben tartását -közölte pénteken a strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet.

2024. május 17.

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Sokan ismerhetik akár saját kárukon azt a jelenséget, hogy a bíróságok jellemzően mérséklik a pernyertes számára megítélt ügyvédi munkadíjakat. Ezzel a pernyertesnek indokolatlan veszteséget kell elkönyvelnie, közvetetten pedig piactorzító hatása is van. Most a Kúria precedensértékű, tehát kötelező döntésben reagált erre a jelenségre. Nézzük előbb a legfontosabb fejleményeket, majd azt, hogy mindez hogyan hat a perstratégiára!

2024. május 17.

Gyermek külföldre vitele: akár vissza is fordíthatnak a határon, ha nincs nálunk a megfelelő papír

Ha csak az egyik szülővel utazik egy kiskorú külföldre, akár csak néhány napra, érdemes hozzájáruló nyilatkozatot kérni a másik szülőtől is, hogy ne érje kellemetlen meglepetés az utazókat. Hosszabb külföldi tartózkodás, például munkavállalás vagy tanulmányok folytatása esetén mindenképpen szükség lesz a nyilatkozatra, de egy rövidebb kiruccanás esetén is kérhetik a hatóságok, és ennek hiányában akár meg is tagadhatják a határátlépést. Elvált szülők esetén, ha a különélő szülő viszi el a gyermeket, még büntetőügy is lehet abból, ha a külföldre utazás a gyermeket nevelő szülő hozzájáruló nyilatkozata nélkül történik.