Letartóztatásban marad a Fővárosi Törvényszék bíráját kávéval leöntő férfi


A gyanú szerinti a cselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, és figyelemmel az elkövetés módjára, valamint a sértett személyére, az fokozottan veszélyes a társadalomra – közölte döntése indokaként a Budapest Környéki Törvényszék.

A Budapest Környéki Törvényszék másodfokon helybenhagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság február 1-jén meghozott döntését, amelyben elrendelte a Fővárosi Törvényszék bíráját kávéval leöntő férfi letartóztatását – közölte a Budapest Környéki Törvényszék.

A tájékoztatás szerint a letartóztatás az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb március 1-ig marad érvényben.

Az ügyben hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Központi Nyomozó Főügyészség indított eljárást – tették hozzá.

A Budapest Környéki Törvényszék a közleményében felidézi, hogy a Fenyő-ügy néven elhíresült büntetőeljárás másodrendű vádlottjának fia január 30-án az ügyben eljáró bíró útját állta, azzal a szándékkal, hogy megakadályozza a Fővárosi Törvényszék büntetőbíráját, hogy belépjen a tárgyalóterembe. Szándékának úgy adott nyomatékot, hogy a kezében lévő kávét a bíró arcába és ruházatára öntötte.

A gyanú szerinti a cselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, és figyelemmel az elkövetés módjára, valamint a sértett személyére, az fokozottan veszélyes a társadalomra – ismertették.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája által meghozott végzés ellen a gyanúsított védője az ügyészi indítvány elutasítását, elsődlegesen szabadlábra helyezést, másodlagosan távoltartás elrendelését indítványozta.

A Fővárosi Ítélőtábla február 13-i ülésén a Fővárosi Törvényszék helyett, elfogultság miatt a végzés másodfokú felülbírálatára a Budapest Környéki Törvényszéket jelölte ki, amely csütörtökön az elsőfokon eljáró nyomozási bírói döntés indokaival egyetértve helybenhagyta a gyanúsított letartóztatását, így az véglegessé vált – írták.

A Fővárosi Törvényszék közleményében a Fenyő-ügy név szerint nem említett másodrendű vádlottja Portik Tamás, akit első fokon felbújtóként elkövetett emberölésért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt a bíróság.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek