Letartóztatták az újpesti drogkereskedőt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2020. április 29-ig – elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt legkésőbb 2019 decemberétől az elfogásáig amfetamin nagykereskedelemmel foglalkozott Budapesten. Az ismeretlen forrásból származó kábítószert és annak kisebb adagokban történő előkészítéséhez szükséges eszközöket a IV. kerületi tartózkodási helyén tárolta, majd a – jelenleg felderítés alatt álló – vevőknek értékesítette.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény bizonyítottsága esetén jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megállapítására lehet alkalmas, amely 5-20 évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

A végzés szerint a terhelt nem a bejelentett lakcímén lakott, tényleges tartózkodási helyét pedig nem jelentette be. Az ügy tárgyát képező bűncselekmény tárgyi súlya és társadalomra veszélyessége kiemelkedő. A várható büntetési tétel nagyságából eredő fenyegetettség a bíróság álláspontja szerint már önmagában felveti a gyanúsított vonatkozásában a szökés, elrejtőzés veszélyét.

A nyomozás jelenleg kezdeti szakaszban van. A tényállás teljes körű tisztázása érdekében a kábítószer beszerzési forrásának, a fogyasztók és a terjesztők személyének felderítése, valamint további nyomozási cselekmények elvégzése szükséges. Mindezekre tekintettel alappal lehet tartani attól, hogy a gyanúsított a még ki nem hallgatott személyek befolyásolásával, vagy tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével a nyomozás megnehezítésére, vagy meghiúsítására törekedne.

A terhelt büntetlen előéletű. Munkavégzésének és jövedelmének igazolására egy határozatlan idejű munkaszerződésre hivatkozott, azonban okirati bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy ezen munkaviszony fennáll-e még. A lefoglalt kábítószer mennyiségéből, értékéből, a tárolás és a lefoglalás körülményeiből arra lehet következtetni, hogy a gyanúsított a terhére rótt bűncselekményt hosszabb időn keresztül követte el és megélhetését legalább részben ebből fedezte. A bíróság szerint ezért megalapozottan feltehető, hogy a terhelt letartóztatás hiányában újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A nyomozás jelenlegi állását, a gyanúsított és más személyek viszonyát, valamint a gyanúsított rendezetlen személyi körülményeit figyelembe véve a bíróság nem látott lehetőséget enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására. A kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a terhelt esetében kizárólag letartóztatással biztosíthatók.

A végzés nem végleges.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 5.

Elfogadás küszöbén az Európai Unió mesterséges intelligencia rendelete

A Mesterséges Intelligencia Rendelet (AI Act) közel három évig tartó uniós vitája és előkészítése február elején zárult le. Az egyeztetések során Magyarország következetesen azt az álláspontot képviselte, miszerint az európai vállalkozásokat és fejlesztéseket támogató szabályozásra van szükség, amely nem növeli feleslegesen a bürokráciát, továbbá kellő mozgásteret biztosít a tagállamok számára.