Leváltották az államügyészt Macedóniában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Menesztette a macedón parlament Marko Zvrlevszki államügyészt, mert a kormánypárti képviselők szerint nem végezte megfelelően a munkáját a több mint húszezer embert érintő lehallgatási ügyben – közölte a szkopjei sajtó pénteken.


Az államügyészt csütörtökön váltotta le a 120 tagú macedón törvényhozás, a jelen lévő 64 képviselő egyhangúlag támogatta menesztését. Az ülésen nem vettek részt a Nikola Gruevszki korábbi miniszterelnök vezette jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) képviselői. Az államügyészt 2013-ban a Gruevszki-kormány nevezte ki. 

Az új, balközép kormány azért kezdeményezte az államügyész menesztését, mert szerintük Zvrlevszki „kiszolgálta az előző vezetést”, és nem vizsgálta ki hatékonyan a lehallgatási botrány körülményeit. Az államügyész azt mondta, nem hibázott.

 

A lehallgatási botrány a több mint két évig húzódó belpolitikai válság egyik fontos eleme volt. Zoran Zaev kormányfő még a választási kampány idején bejelentette, megválasztása esetén kivizsgáltatja az ügyet. 

A 2014-es választások után a Zaev vezette balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszki akkori miniszterelnököt és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ezt követően Gruevszki államcsínnyel gyanúsította meg Zaevet, aki válaszlépésként közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a kormányzó VMRO-DPMNE az utóbbi években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

Katonák is taníthatnak a közoktatásban

Szigorítanák az iskolai mobilhasználatot, könnyebb lenne örökbe fogadni a kórházban hagyott csecsemőket és októbertől Budapesten is az Országos Mentőszolgálat venné át a fővárosi ügyeleti ellátást – ezt emeli ki a hétfőn benyújtott, kedden elfogadott salátatörvény rendelkezéseiből a Telex.