Megsértette a jogegyenlőség elvét az önkormányzat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sérti a jogegyenlőség elvét, ha az Önkormányzat változtatási tilalmat rendel el az éppen megvásárolt, beépítetlen területekre, amely nem vonatkozik a saját tulajdonában lévő hasonló, szomszédos telekre.

Az Önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el az éppen megvásárolt, beépítetlen területekre. Ugyanez a tilalom viszont nem vonatkozik az Önkormányzat tulajdonában lévő hasonló, szomszédos telekre. Az alapvető jogok biztosa az erről szóló panaszbeadvány vizsgálatában megállapította, hogy az ilyen módon elrendelt tilalom szemben áll az Alaptörvényben is rögzített jogegyenlőség követelményével – ezért az ombudsman az érintett Önkormányzathoz és a megyei kormánymegbízotthoz fordult.

Tavaly év végén megvették a különleges termálterületen lévő telkeket, idén januárban pedig Kunsziget Község Önkormányzat képviselő-testülete ezekre, és csak ezekre változtatási tilalmat rendelt el. A tilalom a területre vonatkozó építési szabályzat készítésének időszakára, a majdani rendelet hatálybalépéséig szólt. Ugyanakkor ugyanilyen tilalmat hasonló ingatlanokra – így az Önkormányzat tulajdonában álló, az érintett telkekkel szomszédos, „beépítetlen terület” megjelölésűre – nem rendeltek el.  A panaszosok álláspontja szerint ez a szabályozás hátrányos megkülönböztetést jelent, sérti a tulajdonhoz fűződő jogaikat, indokolatlan és aránytalan.

Az ügyben az alapvető jogok biztosa vizsgálatot indított, megkereste Kunsziget Község jegyzőjét, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat. Az az eljárás során nem volt megállapítható, hogy a változtatási tilalom sértette volna az érintettek tulajdonhoz fűződő jogát. A változtatási tilalom ugyanis ideiglenes korlátozás, amit azzal a céllal vezetnek be, hogy ne álljon elő olyan visszafordíthatatlan helyzet, ami meghiúsítaná a területen elvégezhető későbbi beruházásokat, tevékenységeket meghatározó szabályozás tervezését. Az ombudsman rendelkezésére álló adatok szerint a tervezés valóban folyamatban van és ezt a panaszosok is elismerték.

Ugyanakkor viszont a változtatási tilalommal érintett telkek magánszemély tulajdonosait a változtatási tilalom máshogyan érinti, más tartalmú szabályozás alá vonja, mint a szomszédos tulajdonos Önkormányzatot magát. A hasznosítási lehetőségek tekintetében az Önkormányzat a magánszemélyekkel azonos helyzetben van, vagyis elvben ugyanúgy képes a termálfunkciót veszélyeztető vagy ellehetetlenítő beruházásokra, mint a magánszemélyek. Az önkormányzati telek jövőbeli hasznosítását a folyamatban lévő, különböző szinteken megvalósuló szabályozási folyamat (a települési, illetve a megyei rendezési terv elfogadása) éppen úgy érinti és befolyásolja, mint a magántulajdonban álló telkekét. Mindezek alapján – a rendelkezésre álló adatok szerint – nincsen objektív, megfelelő, észszerű oka annak, hogy az Önkormányzat mint tulajdonos miért részesül kedvezőbb elbírálásban, mint a panaszos magánszemély tulajdonosok.

Az ombudsman mindebből azt állapította meg, hogy az önkormányzati rendelet szemben áll az Alaptörvényben is rögzített jogegyenlőség követelményével. A visszásság elhárítása nem követeli meg feltétlenül a rendelet megsemmisítését, ugyanis az ellentmondásos helyzet más módon is orvosolható lehet: például a változtatási tilalom kiterjesztésével a különleges termálterületen elhelyezkedő önkormányzati tulajdonú telekre.

Az alapjogi biztos mindezek alapján kezdeményezte Kunsziget Község Önkormányzata polgármesterénél és Dunaszeg Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjénél, hogy a jogegyenlőség elvének minél teljesebb körű érvényesülése érdekében fontolják meg az Önkormányzat rendeletének módosítását, esetleg hatályon kívül helyezését. Az ombudsman felkérte a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat, hogy kövesse figyelemmel az önkormányzati rendelet szabályozásának felülvizsgálatát.

(ajbh.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Vizsgálja az UEFA a magyar meccseken történt incidenseket
2021. június 23.

Vizsgálja az UEFA a magyar meccseken történt incidenseket

Az UEFA “lehetséges diszkriminatív eseményeket” vizsgál a Magyarország-Portugália és Magyarország-Franciaország elleni Európa-bajnoki mérkőzésein a Puskás Arénában – közölte az európai futball irányító testülete.

A bíró nincs kötve a fél által előterjesztett jogi érvekhez
2021. június 23.

A bíró nincs kötve a fél által előterjesztett jogi érvekhez

A Kúria megállapította, hogy valamely norma alaptörvény-ellenességének megállapítása iránti bírói kezdeményezés során a bíró nincs kötve a fél által hivatkozott jogi érvekhez, hanem szabadon dönthet a bírói kezdeményezésről.

Jogerősen elítélték a pedofil gondnokot
2021. június 23.

A Fővárosi Főügyészség tavaly augusztusban emelt vádat egy 60-as éveiben járó, a főváros egyik általános iskolájában gondnokként dolgozó, szakköröket vezető férfi ellen.