Megszökött ukrán házi őrizetéből Putyin „komája”


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Viktor Medvedcsuk ukrán oligarcha, a Moszkva-barát Ellenzéki Platform-Az Életért nevű parlamenti párt egyik vezetője elhagyta a házi őrizetet.

A főügyészség utasította a rendőrséget: ellenőrizzék, hogy Medvedcsuk azon a címen tartózkodik-e, ahol a házi őrizetét kell töltenie. A rendőrök nem találták ott a politikust. Irina Venegyiktova főügyész megerősítette az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt, hogy Medvedcsuk elhagyta a házi őrizetet. Ugyanezt erősítette meg Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója is.

Jelenleg nem ismert, hogy pontosan hol van Medvedcsuk. Ügyvédje, Larisza Cserednyicsenko a Szuszpilne hírportálnak azt állította, hogy Kijevben van, „biztonságos helyen”.

Hazaárulással vádolják

Tavaly májusban rendelte el az illetékes kijevi bíróság Medvedcsuk egésznapos házi őrizetbe helyezését. A politikus-üzletembert „hazaárulással” és „Ukrajna gazdasági érdekeinek aláaknázásával” gyanúsították meg a hatóságok.

Az ügyirat szerint 2012-ben engedélyt kapott Medvedcsuk egyik vállalata a Krím-félsziget partjainál, a Feodoszijától 75 kilométerre a Fekete-tengerben lévő kőolaj- és földgázlelőhely továbbfejlesztésére. A lelőhely tartalékainak értékét mintegy 38,85 milliárd hrivnyára becsülik. Miután 2014-ben Oroszország önkényesen elcsatolta a Krímet Ukrajnától, Medvedcsuk 2015-ben tárgyalásokat folytatott az Ukrajna által agresszornak minősített Oroszország képviselőivel ennek a vállalkozásnak az újbóli bejegyzéséről és az ásványkincsek kitermeléséről, amelyet Ukrajna továbbra is saját erőforrásának tekint.

EU Jog online

Hazaárulással pedig azért vádolják Medvedcsukot, mert a gyanú szerint titkos katonai információkat adott át 2020-ban egy ukrán katonai alakulatról Oroszországnak. Tavaly októberben az ellene felhozott vádakat még terrorszervezettel történő együttműködéssel is kiegészítették, a Donyec-medencei oroszbarát szakadárokkal meglévő kapcsolatai miatt, akikkel a gyanú szerint szénnel kereskedett.

Medvedcsukot a vádak miatti tárgyalás előtti időszakra kötelezték házi őrizetre.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké a parlament

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. A kormánypártok Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét jelölik az Alkotmánybíróság megüresedő helyére.