Megvesztegettek egy pénzügyőrt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hivatali vesztegetés elfogadása miatt vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség kedden egy pénzügyőr ellen, aki két költségvetési csalással gyanúsított embernek segített elkerülni a felelősségre vonást 2015-ben és 2016-ban – közölte a fővárosi főügyész.


Ibolya Tibor a közleményben tudatta: az elsőrendű vádlott, a 44 éves pénzügyőr a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozójaként dolgozott, amikor az első esetben egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei város dohányboltjának üzemeltetője, a másodrendű vádlott azt kérte tőle, hogy nézzen utána egy ismerőse, a harmadrendű vádlott büntető ügyének.

A segítségért cserébe azt ajánlotta, hogy eltekint a nyomozó nála felhalmozott 300 ezer forintos tartozásától – tette hozzá.

A nyomozó a kérést teljesítette, a NAV adatbázisából a bűnügyre vonatkozó adatokat lekérte, és átadta a bolt üzemeltetőjének, aki azt a „bűnügyi tanácsokkal” együtt továbbította ismerősének. A másodrendű vádlott az információ közvetítéséért azt kérte ismerősétől, hogy áron felül vegyen meg tőle egy autót.

[htmlbox Változásfigyeltetés]

 

A vádirat szerint a második esetben a pénzügyőrt az általa vizsgált, több százmillió forintos adóhiány miatti bűnügy gyanúsítottja, a negyedrendű vádlott vette rá arra, hogy közölje a tervezett nyomozás részleteit, a további gyanúsítottak körét, valamint árulja el, ki volt az, aki terhelő vallomást tett rá.

A nyomozó az információkat a negyedrendű vádlottnak közvetlenül, vagy a negyedrendű vádlott édesapján keresztül közvetve adta át.

A négy vádlott ügye a Fővárosi Törvényszéken folytatódik – olvasható a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 17.

Kampányt indít az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala a sportvilág IP jogsértései ellen

Európai lakosok milliói néznek illegálisan sporteseményeket és vásárolnak hamisított sporteszközöket, ami 850 millió eurós veszteséget okoz a gyártóknak – hívja fel a figyelmet az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) „Play Fair” (Játsszunk sportszerűen) kampányában a sportesemények kapcsán felmerülő IP (szellemi tulajdon) jogsértésekre. A kampány emellett ösztönzi a sportrajongókat a legális sportcsatornák követésére és az eredeti sporttermékek vásárlására is – olvasható a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal honlapján.