Milliós bírságot érhet a kerti lomok halmozása


Halálos lakástűzhöz riasztották szerda hajnalban a Pest vármegyei tűzoltókat. Az oltást nehezítette, hogy a lángra kapott házban és körülötte is halmokban állt a lom. A katasztrófavédelem figyelmeztet, hogy ez nemcsak veszélyes, de akár milliós bírságot is érhet.

A Pest vármegyei Sóskútról nem sokkal éjfél után érkezett a bejelentés a katasztrófavédelemnek, mely szerint a településen lángra kapott egy százötven négyzetméteres családi ház az Ady Endre utcában. A tűz keletkezésének körülményeit tűzvizsgálat fogja kideríteni, de AZ OLTÁST NEHEZÍTETTÉK A HÁZBAN ÉS A KÖRNYEZETÉBEN FELHALMOZOTT LOMOK – közölte a katasztrófavédelem.

Ezzel kapcsolatban felhívják a figyelmet, hogy az épületekben és a környezetükben, kertekben felhalmozott hulladék nemcsak hogy tűzveszélyes önmagában is, de gátolhatja a menekülési vagy behatolási útvonalakat.

Bírság járhat érte

Bírság járhat már többek között azért is, ha tároljuk a lomokat és a zöldhulladékot a kertben, ugyanis az erre vonatkozó törvények szerint az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani. A jelenlegi szabályozás szerint a helyi tiltó szabályok vagy az esetleges általános tűzgyújtási tilalom miatt sem lehet felhalmozni a kertekben az éghető hulladékot.

A másik fontos szabály, hogy a hulladék égetése sem engedélyezett mindig és mindenhol. A zöldhulladék égetése minden esetben az önkormányzat engedélyéhez kötött akkor is, ha nincs tűzgyújtási tilalom érvényben az adott vármegyében.

A BÍRSÁG 10, ILLETVE 20 EZER FORINTRÓL INDUL, DE BIZONYOS ESETEKBEN AKÁR A TÖBBMILLIÓS ÖSSZEGET IS ELÉRHETI!

A tűzvédelmi bírság kiszabása a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság hatáskörébe tartozik, megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

Forrás: [index]


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Társadalmi felelősségvállalás kérdése is a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 20.

MOKK: tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.

2024. június 20.

Zöldül a fogyasztóvédelem

Az európai uniós jogalkotó szinte ontja azon szabálytervezeteket, jogszabályokat, amelyek bizonyos fogyasztói jogosultságok biztosítása révén egyenesen a fogyasztókat vonják be a fenntartható és körforgásos gazdálkodás megvalósításának folyamatába – írja Dr. Nagy Andrea Magdolna, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda ügyvédje a vg.hu-n.