Nem lesz elsőbbsége a svájci jognak a nemzetközi szerződésekkel szemben

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. november 28.
Címkék: , , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Svájcban több kérdésről tartottak népszavazást, amelyen elutasították, hogy a svájci jog és a nemzetközi szerződések összeütközése esetén a svájci jognak legyen elsőbbsége.

A svájciak népszavazáson 66%-os aránnyal utasították el azt a kezdeményezést, hogy a nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségek és a svájci jog összeütközése esetén az utóbbi rendelkezéseit kelljen alkalmazni.

A népszavazásra bocsátott kérdés elfogadása esetén a svájci alkotmány úgy kellett volna módosítani, hogy a svájci jog és egy külföldi jogszabály összeütközése esetén az alkotmány szellemének megfelelően kell az ellentétet feloldani. Ha az összeütközés nemzetközi szerződéssel kapcsolatos, akkor a nemzetközi szerződést népszavazáson kellett volna jóváhagyni. Az ellentmondásos rendelkezést szintén újra kellett volna tárgyalni, ellenkező esetben Svájcnak vissza kiellett volna lépnie a nemzetközi szerződéstől.

A svájciak egy másik kérdésben, a „szarvat a tehenekre” elnevezésű kezdeményezéssel kapcsolatban is szavazhattak és 54.7%-kos szavazati aránnyal utasították vissza azt a kezdeményezést, hogy járjon támogatás azoknak az állattartóknak, akik nem távolítják el a szarvasmarháik és a kecskéik szarvait.

Sikeres volt azonban a kezdeményezés, amely lefekteti, hogy a biztosítási térítést igénylőket a biztosítótársaságok milyen feltételek szerint figyelhetik meg leplezett eszközökkel.

Svájban kedvelt eszköz a népszavazás, az utóbbi időben például szavaztak a titkosszolgálatok által végezhető megfigyelésekről, a nukleáris energia használatáról és a társasági adóról is.

(jurist.org)

Kapcsolódó cikkek:


Vádat emeltek az élettársát meggyilkoló dávodi nő ellen
2020. június 3.

Minősített emberölés bűntette miatt vádat emeltek egy dávodi nő ellen, aki 2019 júliusában egy szemeteszacskóval megfojtotta, majd savval leöntötte az élettársát azért, hogy ne kelljen kiköltöznie a sértett által bérelt házból.

Külföldi cégrészesedés: a tranzakciók nagy része érintett lehet
2020. május 29.

2020. május 26-án a Kormány elfogadta a 227/2020. (V.25.) sz. Kormányendeletet, ami 2020. december 31. napjáig új hatósági bejelentési kötelezettséget határozott meg az úgynevezett stratégiai társaságokban történő bizonyos részesedés és egyéb jogosultság szerzésére vonatkozó, illetve egyéb, külföldi vagy külföldi hátterű cégek által megvalósított tranzakciókkal kapcsolatban, hívja fel a figyelmet a Baker Mckenzie budapesti irodájának társasági jog és vállalatfelvásárlási csoportja.