Nem lesz elsőbbsége a svájci jognak a nemzetközi szerződésekkel szemben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Svájcban több kérdésről tartottak népszavazást, amelyen elutasították, hogy a svájci jog és a nemzetközi szerződések összeütközése esetén a svájci jognak legyen elsőbbsége.

A svájciak népszavazáson 66%-os aránnyal utasították el azt a kezdeményezést, hogy a nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségek és a svájci jog összeütközése esetén az utóbbi rendelkezéseit kelljen alkalmazni.

A népszavazásra bocsátott kérdés elfogadása esetén a svájci alkotmány úgy kellett volna módosítani, hogy a svájci jog és egy külföldi jogszabály összeütközése esetén az alkotmány szellemének megfelelően kell az ellentétet feloldani. Ha az összeütközés nemzetközi szerződéssel kapcsolatos, akkor a nemzetközi szerződést népszavazáson kellett volna jóváhagyni. Az ellentmondásos rendelkezést szintén újra kellett volna tárgyalni, ellenkező esetben Svájcnak vissza kiellett volna lépnie a nemzetközi szerződéstől.

A svájciak egy másik kérdésben, a „szarvat a tehenekre” elnevezésű kezdeményezéssel kapcsolatban is szavazhattak és 54.7%-kos szavazati aránnyal utasították vissza azt a kezdeményezést, hogy járjon támogatás azoknak az állattartóknak, akik nem távolítják el a szarvasmarháik és a kecskéik szarvait.

Sikeres volt azonban a kezdeményezés, amely lefekteti, hogy a biztosítási térítést igénylőket a biztosítótársaságok milyen feltételek szerint figyelhetik meg leplezett eszközökkel.

Svájban kedvelt eszköz a népszavazás, az utóbbi időben például szavaztak a titkosszolgálatok által végezhető megfigyelésekről, a nukleáris energia használatáról és a társasági adóról is.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.