Nem megfelelően tüntette fel árait a JYSK


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bútor-áruházlánccal szemben 500.000 Forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

Az elsőfokon eljáró Békéscsabai Járási Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya folytatott le eljárást a JYSK-kel szemben, amelyben megállapította, hogy a Társaság egységár feltüntetési kötelezettségének többszörösen sem tett eleget, ezért kötelezte a Társaságot arra, hogy a fogyasztók részére adott kereskedelmi kommunikációban az eladási ár mellett az arra köteles termékeknél az egységárat is tüntesse fel. A jogsértés miatt pedig 500.000,-Ft fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.

A bútoráruház fellebbezett a döntés ellen, de a másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya helybenhagyta az elsőfokú döntést. A határozat indokolása szerint az elsőfokú hatóság a tényállást megfelelő módon feltárta, és a rendelkezésre álló bizonyítékokból helyes jogi következtetéseket vont le, indokolási kötelezettségének részben eleget tett, a bírság mértékét megfelelően alátámasztotta, így a bírság mérséklésére, törlésére lehetőség nincs, mivel a JYSK megsértette a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvényt, a fogyasztóvédelmi törvényt és a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló NFGM–SZMM rendeletet is.

(fogyasztovedelem.kormany.hu)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Társadalmi felelősségvállalás kérdése is a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 20.

MOKK: tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.