Növelné az átláthatóságot az Európai Bizottság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Brüsszel nagyobb átláthatóságot javasol az uniós jog végrehajtását szolgáló eljárásokban.


Az uniós jog végrehajtását szolgáló eljárásrend módosítását kezdeményezte az Európai Bizottság, a javaslat célja az átláthatóság és az elszámoltathatóság növelése.

A négy célzott módosításból álló csomag fokozza a tagállamok álláspontjainak átláthatóságát, erőteljesebb politikai iránymutatást tesz lehetővé, és magasabb fokú elszámoltathatóságot biztosít a döntéshozatali eljárásban – közölte a brüsszeli testület.

 

A tervezet értelmében megváltoztatnák a szavazási szabályokat az úgynevezett komitológiai eljárás utolsó szakaszában, hogy csak az adott jogi aktusnak helyt adó vagy elutasító szavazatokat vegyék figyelembe a tagállamok képviselőiből álló testületekben, amelyeknek az Európai Bizottság benyújtja a végrehajtási intézkedések tervezetét. Ennek következtében várhatóan csökkenne a tartózkodások, illetve az olyan helyzetek száma, amikor a bizottság kénytelen a tagállamoktól kapott egyértelmű iránymutatás nélkül dönteni. 

Lehetővé tennék a tagállami miniszterek bevonását a komitológiai eljárásba, hogy az érzékeny határozatokat a megfelelő politikai szinten lehessen megvitatni.

A bizottság emellett nyilvánosságra hozná a tagállami képviselők szavazatait, ami az átláthatóság növelését hivatott szolgálni.

A javaslat arra is kitér, hogy amennyiben a rendes eljárás során nem sikerül döntésre jutni, a bizottság a tagállamok kormányait tömörítő tanács elé utalhatná a kérdést véleményezés céljából.

Mint a bizottság közleményében írták, a komitológiai rendszer az esetek többségében jól működik, ugyanakkor az elmúlt években egyes nagy jelentőségű és érzékeny esetekben a tagállamok nem tudták megszerezni a szükséges többséget bizonyos jogiaktus-tervezetek támogatásához vagy elvetéséhez. Ilyenkor a bizottság arra kényszerül, hogy a tagállamok egyértelmű politikai támogatása nélkül hozzon döntést.

 

A komitológiai rendelet módosítására vonatkozó javaslatot az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A kiváló jogi szolgáltatás alap – ehhez kell további értéket hozzáadni

A világon mindenhol, így Magyarországon is versenyhátrányba kerülhetnek (és valószínűleg kerülnek is) azok a munkavállalók, akik nem akarják vagy nem képesek használni a mesterséges intelligenciát – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmány.

2024. június 13.

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel beadványát

Június 13-án, csütörtökön hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász ügyéről. Karsai amiatt indított keresetet, mert szerinte sérülnek az egyéni jogai Magyarországon, amiért nem rendelkezhet saját életvégi döntéséről.

2024. június 13.

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága

A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a gyámhatóság elutasító határozatát és új eljárásra kötelezte a gyámhatóságot egy meleg kérelmező ügyében, akinek örökbefogadásra való alkalmasságát a hatóság – a gyermekvédelmi szakszolgálat és a pszichológus támogató véleménye ellenére elutasította. Az ítélet hangsúlyozza: a gyámhatóság nem veheti át a jogalkotó szerepét, nem hivatkozhat a jogszabályban nem szereplő kizárási okra (a kérelmező szexuális irányultságára), és köteles egyéniesített vizsgálatot lefolytatni.