Patyi András lett a Kúria elnökhelyettese


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áder János köztársasági elnök átadta a kinevezésről szóló dokumentumot Patyi Andrásnak, a Kúria új elnökhelyettesének a Sándor-palotában hétfőn.

Patyi András kúriai tanácselnök, egyetemi tanár 1995-től a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa mellett, 1996-tól az Alkotmánybíróságon dolgozott, 1997-2006 között Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidék Önkormányzatának jegyzője, 2006-2009 között az Alkotmánybíróság főtanácsadója, 2013-2018 között a Nemzeti Választási Bizottság elnöke volt. 2009 és 2011 között a Legfelsőbb Bíróság Közigazgatási Kollégiumának bírója, 2018. szeptember 4. napjától a Kúria Önkormányzati Tanácsának tanácselnöke – derül ki a Kúria honlapjáról.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

1994-től 2004-ig a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán oktatott, 2003 óta a győri Széchenyi István Egyetem és 2012 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, utóbbinak 2018. augusztus 31-éig alapító rektora. Számos hazai és nemzetközi szervezet, így 2008 óta a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagja, 2009-től a Közigazgatási Bírák Egyesületének, valamint a Magyar Atlanti Tanácsnak tagja. Kimagasló szakmai életútja elismeréseként 2018-ban Magyar Érdemrend Középkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült.

(Jogászvilág)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

AI fronton is élesedik a verseny az EU és az USA között

Helyi nyelveket beszélő, mesterséges intelligencia alapú chatbotok fejlesztésén dolgozik az Európai Unió, nehogy az amerikai technológia és az amerikai vállalatok felzabálják a kontinens piacát és kultúráját – írja az Euronews.

2024. április 12.

Európai parlamenti állásfoglalás: az abortuszhoz való jog alapvető jog

Az abortuszhoz való jog alapvető jog, az európai uniós tagállamoknak teljes mértékben büntethetetlenné kell tenniük a művi terhességmegszakítást, az abortuszt ellenző csoportok és szervezetek uniós finanszírozását meg kell szüntetni – jelentették ki az Európai Parlament képviselői Brüsszelben, az EP plenáris ülésén csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.

2024. április 12.

Rétvári Bence: hamarosan tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény

Az erőteljesebb hatósági fellépés következtében egyre emelkedik a pedofil bűncselekmények miatt indított nyomozások száma – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet, hogy heteken belül tovább szigorodhat a gyermekvédelmi törvény.