Rengeteg idős embert vert át a gyógyulást ígérő csalók hálózata


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Összesen 35 millió forint kárt okoztak alig három hónap alatt annak a bűnszervezetnek a tagjai, akik idős emberek hiszékenységét kihasználva, egyébként gyógyító hatással nem rendelkező berendezéseket adtak el.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a 23 vádlott közül a vezetők cégeket vásároltak, melyek irodákat nyitottak Debrecenben és Nyíregyházán, ahol elsősorban idős személyeknek hirdettek egészségügyi felmérést, termékbemutatót, illetve ezt követően különböző gépek megvásárlásának lehetőségét. Egy másik cégükön keresztül pedig telefonon hívogatták a lehetséges sértetteket, és az egészségügyi felmérésre invitálták őket.

Most csak 450 ezer forint a masszírozó gép

Az irodákban megjelent idős embereknél elvégeztek ugyan egy állapotfelmérést, de ezután mindenkivel azt közölték, hogy súlyos, krónikus betegségeik vannak, amit a cég által forgalmazott masszírozó és egyéb gépek tudnak meggyógyítani. A gépek megvásárlásához rendkívüli kedvezményt is ígértek a vádlottak, például azt állították, hogy a masszírozó gép eredeti ára 900 000 forint, de azt 450 000 forintért adják az ügyfélnek, ha azonnal aláírja a szerződést.

A valóságban a vádlottak által árusított berendezések gyógyító hatással nem rendelkeztek, és az interneten ilyen, vagy ehhez hasonló gépeket néhány tízezer forintért lehet beszerezni. A vádlottak arra is figyeltek, hogy az idős sértetteket a vásárlási szándék kialakulása után gépkocsival bankba vagy a lakásukra vitték azért, hogy készpénzt vehessenek fel.

Üzletszerűen működött

A vádlottak a bűncselekményeket szervezetten követték el, amihez egyrészt a vezetők által megszerzett gazdasági társaságok adták a keretet, másrészt a feladatokat egymás között megosztották: egyesek telefonon hívogatták a sértetteket, mások az állapotfelmérést végezték, további vádlottak az értékesítéssel és a sértettek szállításával foglalkoztak, illetve a szerződések megkötésére is szakosodott néhányuk.

A bűncselekményeket a vádlottak 2017 tavaszán követték el, alig három hónap alatt. A legnagyobb kár, amit egy sértettnek okoztak az 450 000 forint volt, míg összesen 35 millió forinttal károsították meg az idős embereket. A kár megtérülésére részben van remény, mert a nyomozás során a hatóságok ingatlanokat zároltak.

A csalások elkövetését tagadó vádlottakkal szemben az ügyészség azt indítványozta, hogy amennyiben beismerő vallomást tesznek és nem ragaszkodnak a tárgyaláshoz, akkor a bíróság a főszervezőket négy évre, míg a sorban utánuk következőket egytől három évig terjedő fegyházbüntetésre ítélje. Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik – derül ki a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Főügyészség közleményéből.

(Joogászvilág)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

Katonák is taníthatnak a közoktatásban

Szigorítanák az iskolai mobilhasználatot, könnyebb lenne örökbe fogadni a kórházban hagyott csecsemőket és októbertől Budapesten is az Országos Mentőszolgálat venné át a fővárosi ügyeleti ellátást – ezt emeli ki a hétfőn benyújtott, kedden elfogadott salátatörvény rendelkezéseiből a Telex.