Robbantóanyag-rajongót ítélt el a bíróság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Két év, végrehajtásában három évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a 21 éves férfit, aki 2016 óta foglalkozott engedély nélkül robbanóanyagok előállításával.

Az ügy vádlottja tizenéves korától fokozott érdeklődést mutatott a szerves kémia és vegyészet iránt. Azzal otthonában kezdett behatóbban foglalkozni, robbantás kiváltására alkalmas anyagokkal kísérletezett. Ismereteit folyamatosan bővítette, tudományos cikkeket, tanulmányokat olvasott, az interneten kutatott, azért, hogy a robbanóanyagokat alkotó vegyületeket megismerje, összetevőiket, alkotóelemeiket megszerezze és azokból házilag robbanóanyagot állítson elő – derült ki a A Salgótarjáni Járási Ügyészség közleményéből.

2016-ban próbarobbantásokat is végzett és általa előállított robbanóanyagot adott át ugyancsak fiatalkorú ismerősének, aki azt a családi házuk udvarában lévő fészerben elrejtette, ahol a robbanóanyag a nyári melegtől a hő hatására felrobbant. 2017 januárjától augusztusáig a vádlott többféle robbanóanyagot és robbantószert készített házilag, melyeket később lakott területen kívül fel is robbantott.

A 2017. augusztus 4-én a fiatal férfi lakásán megtartott szemlén az általa lakott szobából egy hátitáskában összepakolt és robbantásra előkészített, gyutaccsal ellátott, alumíniummal kevert ammónium nitrát került lefoglalásra, melyhez akkumulátor és rézvezeték volt bepakolva, a gyutacs pedig robbantószert tartalmazott.

Ezen anyagok mellett további robbantás kiváltására alkalmas anyagot, lőport, egyéb robbanóanyagokat és két, ugyancsak robbanóanyaggal megtöltött légpuska lőszert is lefoglaltak nála. A helyszíni szemle során vegyészeti, kémiai feljegyzések, laborhoz használt kémcsövek és felszerelési eszközök, vegyi anyagok, vegyészeti anyagok előállításhoz alkalmas egyéb alapanyagok, továbbá pirotechnikai eszközök is előkerültek.

A kutatás során talált robbanóanyagokból mintavétel történt szakértői vizsgálatra, majd a helyszínre vezényelt tűzszerészek a talált négyféle robbanóanyagot és robbantószert, valamint gyutacsot megsemmisítették.

A vádlottal szemben a Salgótarjáni Járási Ügyészség folytatólagosan elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat, amelyet részben társtettesként követett el. Az ügyben a bíróság által tartott előkészítő ülésen a vádlott teljeskörű beismerő vallomása esetére 2 év, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt az ügyész.

A vádlott beismerő vallomást tett, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, a Salgótarjáni Járásbíróság vele szemben az ügyészi indítványnak megfelelő büntetést szabott ki, rendelkezett a meglévő bűnjelek elkobzásáról és kötelezte a vádlottat több mint 500 000 forint bűnügyi költség megfizetésére. A fiatal férfit a bíróság – ugyancsak ügyészi indítványra – előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. Korábban fiatalkorú társát az ügyészség megrovásban részesítette.

(Jogászvilág)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.