Románia javára ítélt a nemzetközi bíróság a meghiúsult verespataki bányaprojekt kártérítési perében


Románia megnyerte a meghiúsult verespataki ciántechnológiás bányaprojekt ügyében a beruházó által Románia ellen indított kártérítési pert – tudatta közösségi oldalán Marcel Ciolacu román miniszterelnök pénteken éjszaka.

Marcel Bolos pénzügyminiszter a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva bevallotta: meglepte, hogy éppen a kártérítést követelő kanadai Gabriel Resources vállalatot kötelezte a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) egy „jelképes” – néhány millió dolláros – kártérítés megfizetésére a perköltségért.

A tárcavezető az ítéletre várva pénteken még azt sem tartotta kizártnak, hogy Romániát akár 6,7 milliárd dolláros (2417 milliárd forintos) kártérítés fizetésére kötelezik, amiért olyan aranylelőhelyet adott koncesszióba, amelyet aztán nem engedett kitermelni.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]