Tagadta bűnösségét a hivatali vesztegetéssel gyanúsított helyettes államtitkár


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tagadta bűnösségét a volt földügyekért felelős helyettes államtitkár és két társa, akik ellen vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt emeltek vádat – közölte a Fővárosi Törvényszék.

A közlemény szerint az egyik vádlott, mint a földügyekért felelős helyettes államtitkár felajánlotta a vegyes gazdálkodással foglalkozó vállalkozóként tevékenykedő II. rendű terheltnek, hogy hivatali helyzetével visszaélve segítséget nyújt neki egy beruházáshoz szükséges pályázat elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez. A közbenjárásért 5 százalék tulajdonrészt kapott a beruházásban érintett vállalkozásban.

A volt helyettes államtitkár és a közvetlen irányítása alá tartozó, osztályvezetőként dolgozó – később szintén földügyekért felelős helyettes államtitkárrá kinevezett – III. rendű vádlott megállapodott, hogy egy – egyébként a minisztériumban is elkészíthető – tanulmányra kiírt pályázatban jogtalan előnyre tesznek szert úgy, hogy valódi verseny nélkül, az általuk meghatározott nyertes külsős cég helyett a III. rendű terhelt készíti el a tanulmányt, amely árának egy részét a cég képviselője – a IV. rendű vádlott – visszajuttatja nekik – ismertették.
Hozzátették: a pályázati összeg és a jogtalan előnyként meghatározott pénz kifizetése végül nem történt meg.

A volt helyettes államtitkár ellen hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás és vezető beosztású hivatalos személy az előnyért hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt emeltek vádat, beosztottját az utóbbi bűncselekmény társtetteseként vádolják. Két másik férfi ellen pedig hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés miatt emeltek vádat – írták.

A közlemény szerint az előkészítő ülésen jelenlévő három vádlott nem ismerte be bűnösségét, nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság – a védői bizonyítási indítványok után – tárgyalást rendelt el. A II. rendű vádlott esetében a bíróság június 3-án tart előkészítő ülést – olvasható a közleményben.

Az Agrárminisztérium 2020 decemberében közleményben tudatta, hogy hivatali vesztegetés miatt nyomoznak a szaktárcánál; az ügy érintettje Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, akinek a felmentését kezdeményezte Nagy István agrárminiszter.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. december 7.

Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják Völner Pált

Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél dr. Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára mentelmi jogának felfüggesztésére.
2020. december 3.

„Mindenkinek van legalább egy rossz, és talán egy jó közbeszerzési története”

Közbeszerzés, korrupció, beszerzés? Hogyan érintette a közbeszerzéseket a járvány, hol tart most a digitális átállás ezen a területen? Mire törekszik a Közbeszerzési Jog folyóirat szerkesztősége? A Közbeszerzési Jog online folyóirat főszerkesztőjével, Dr. Németh Anitával beszélgettünk ezekről, és még más, fontos kérdésekről.
2020. augusztus 4.

Elítélték a határrendész vesztegetőjét

Egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Nyíregyházi Törvényszék egy román-ukrán állampolgárságú férfit, aki múlt szerdán 10 euróval meg akart vesztegetni egy határrendészt a barabási határátkelőnél – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.