Távmeghallgatás: bírósági tárgyalások határok nélkül


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tanúk és büntetés-végrehajtási intézetben lévő fogvatartottak távmeghallgatására is lehetőség nyílik a bíróságok fejlesztésével. Az Országos Bírósági Hivatal stratégiai célkitűzéseinek egyike a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítés. E cél egyik újabb állomása a távmeghallgatási rendszer kiépítése, melynek segítségével a bíróságok a tárgyalóteremben fizikailag jelen nem lévő személyeket is meghallgathatják. 


A modern videó-kommunikációs technológiát az országban először az Egri Törvényszék épületében építették ki és 2018. május 24-én szimulált tárgyaláson mutatták be. A mai napon továbbá megtörtént a távmeghallgatási rendszer első éles használata, azt egy feltételes szabadságra bocsátás tárgyában indult büntetés-végrehajtási ügyben alkalmazták. A bíró a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézettel kialakított videokonferenciás kapcsolat létesítését követően hallgatta meg a büntetés-végrehajtási intézetben tartózkodó elítéltet. A meghallgatás tökéletes kép- és hangminőségben zajlott le.

A modern technológia bevezetését egyebek mellett az új eljárási törvények is indokolták. A 2018 júniusában hatályba lépő új büntetőeljárási törvény ugyanis bizonyos esetekben kötelezővé is teszi a telekommunikációs eszközök használatát. Mindez indokolt többek között a védett személyek, vagy különleges bánásmódot igénylő sértettek, például fiatalkorúak esetében is, annak érdekében, hogy nyugodt körülmények között, a vádlottól távol, egy külön teremben tehessék meg vallomásukat. A projekt során kiépített technikai eszközök kiváló minőségben közvetítik a felvételeket, akár egy bűnjel vagy fénykép apró részletére is rá lehet közelíteni. 

A technikának több előnye is van. Költséghatékony, ugyanis az így meghallgatott tanúk útiköltséget takaríthatnak meg azzal, hogy a tartózkodási helyükhöz közeli bíróságon tesznek vallomást. Továbbá miként azt az első éles alkalmazás is igazolta megnyílt arra a  lehetőség, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekből a vádlottakat nem kell őrök kíséretében a tárgyalás helyszínére szállítani. 

A rendszer emellett egyéb területeken is alkalmazható. Amikor a távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermekben épp nem zajlik tárgyalás, akkor azt a bíróságok értekezletek, képzések megtartására is használhatják, az ott lévő eszközök segítségével videó-konferencia keretében. 

(birosag.hu)

[htmlbox beszedleiro]

Kapcsolódó cikkek

2024. július 16.

Euronews: Párhuzamos EU-elnökséget hirdettek a civilek

Az ősszel a hazai civil szervezetek hét konferenciát rendeznek majd, többek között az erdők helyzetéről, egy akkumulátorstratégia kidolgozásáról és a romák integrációjáról – írja az Euronews.