Távoznia kell a Politikatörténeti Intézetnek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Politikatörténeti Intézetnek 30 napon belül el kell hagynia székházát – így döntött a Fővárosi Törvényszék. Az ítélet nem jogerős és nem előzetesen végrehajtható. Az épületbe a tervek szerint a Kúria költözik majd.

A Fővárosi Törvényszék 2019. december 18-án elsőfokú ítéletet hirdetett abban a gazdasági perben, amelyet a Magyar Állam indított a Politikatörténeti Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. ellen. A felperes azt kérte a törvényszéktől, hogy kötelezze – az álláspontja szerint jogcím nélküli birtokos – alperest arra, hogy a Budapest V. Kerület, Alkotmány utca 2. szám alatti ingatlan általa használt és birtokolt összes helyiséget – az ingóságaitól kiürített állapotban – 30 napon belül hagyja el és a felperesnek adja birtokba.

A felperes továbbá kérte a Törvényszéket, hogy az ítéletet fellebbezésre tekintet nélkül nyilvánítsa előzetesen végrehajthatónak.

A Törvényszék ítéletével a felperes keresete szerint kötelezte az alperest arra, hogy az általa használt és birtokolt helyiségeket – ingóságaitól kiürített állapotban – 30 napon belül hagyja el, és adja birtokba a felperesnek. Ezt meghaladóan azonban a törvényszék a keresetet elutasította, mivel azelőzetes végrehajthatóság polgári perrendtartásban meghatározott feltételei nem álltak fenn – olvasható a Fővárosi Törvényszék lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Az ítélet nem jogerős.


Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

Az EU felszólítást küldött az EU pénzügyi érdekeit érintő csalás elleni szabályozás miatt

Az Európai Unió Bizottsága több országnak – így például Magyarországon kívül Hollandiának, Észtországnak és Máltának is – felszólítást küldött az Unió pénzügyi érdekeit érintő csalás ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló, 2017. július 5-i (EU) 2017/1371 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek meg nem felelő nemzeti szabályozás miatt – tudatta a Miniszterelnökség csütörtökön.