Testvérét mentette hamis tanúzással


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vádlott nem tudott azonban elfogadható magyarázatot adni arra, hogy ha valóban ő volt a sofőr, miért nem várta be a rendőri intézkedést, illetve miért csak hónapokkal az eset után jelentkezett a rendőrségen.


A vádlott testvére ellen 2015. júniusában ittas járművezetés miatt indult büntetőeljárás, aki azzal védekezett, hogy mielőtt a rendőrök megállították, a gépkocsit valójában a józan állapotban lévő vádlott vezette, míg ő a hátsó ülésen aludt. A vádlott azért, hogy testvére védekezését igazolja, 2015. szeptemberében valótlan tanúvallomást tett. Nem tudott azonban elfogadható magyarázatot adni arra, hogy ha valóban ő volt a sofőr, miért nem várta be a rendőri intézkedést, illetve miért csak hónapokkal az eset után jelentkezett a rendőrségen.

A hamis tanúvallomás végül nem tévesztette meg az ügyben eljáró hatóságokat, ezért a járásbíróság a testvért ittas járművezetés miatt pénzbüntetésre és közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, míg a vádlott ellen büntetőeljárást kezdeményezett az ügyészségen.

Az ügyészség a bűncselekmény elkövetésekor még büntetlen vádlottal szemben – akit azóta más ügyben már jogerősen elítéltek hamis tanúzás miatt – felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

A törvény a büntetőügyben elkövetett hamis tanúzást egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

(ugyeszseg.hu)

[htmlbox BDT]

Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]