Új bíróságok jöhetnek létre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hosszabb távon akár új bíróságok létrehozása is szóba kerülhet annak érdekében, hogy a bírósági szakaszba lépő ügyekben minél gyorsabb megszülethessen az ítélet – mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Budapesten.

Navracsics Tibor arra a kérdésre válaszolva, miként lehet megelőzni azt, hogy kikerüljenek az előzetes letartóztatásból bűnelkövetők, mert a bíróság nem tudta idejében befejezni az adott büntetőpert, úgy fogalmazott, rövid és középtávon az ügyek áthelyezése lehet olyan megoldás, amely a túlterhelt budapesti és Budapest környéki bíróságok ügyterheit csökkenti, hosszabb távon pedig újabb bíróságok létrehozása és a laboratóriumi kapacitás bővítése is szóba jöhet, de ehhez pénzre van szükség.

A miniszter a most alakult Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón közölte, levélben kért tájékoztatást az Országos Bírósági Hivatal elnökétől arról, hogy hány – a közelmúltban nyilvánosságot kapotthoz – hasonló “veszélyt jelentő ügy” van a bírói rendszerben, továbbá javaslatokat vár a hivataltól, hogy a jövőben hasonló a bírósági eljárásban ne történhessen meg.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. január 25.

66.000 oldalnyi peranyag, 300 tanú és 210 órányi hang- és képfelvétel

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat V. L. és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX.rendű terheltek vonatkozásában már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.

2023. január 25.

Internetes csapdára figyelmeztetnek az európai hatóságok

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok trükkös gyakorlatra hívják fel a figyelmet az online térben: egyes cégek rejtett módon veszik rá a gyanútlan felhasználókat szolgáltatásaik előfizetésre. A Gazdasági Versenyhivatal is találkozott már hasonlóval, mostantól pedig a bankkártya-társaságok is segítik a hatóságokat a fellépésben.

2023. január 24.

Novák Katalin és az elnöki kegyelemem intézménye

Novák Katalin hivatala első 8 hónapjában nemcsak olyan bőkezűen mérte az államfői kegyelmet, mint negyed évszázada senki, de megdöntött egy másik rekordot is: 10 év után először ő határozott speciális, eljárási kegyelmi kérvényről pozitívan, ráadásul rögtön hétszer.