Új bíróságok jöhetnek létre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hosszabb távon akár új bíróságok létrehozása is szóba kerülhet annak érdekében, hogy a bírósági szakaszba lépő ügyekben minél gyorsabb megszülethessen az ítélet – mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Budapesten.


Navracsics Tibor arra a kérdésre válaszolva, miként lehet megelőzni azt, hogy kikerüljenek az előzetes letartóztatásból bűnelkövetők, mert a bíróság nem tudta idejében befejezni az adott büntetőpert, úgy fogalmazott, rövid és középtávon az ügyek áthelyezése lehet olyan megoldás, amely a túlterhelt budapesti és Budapest környéki bíróságok ügyterheit csökkenti, hosszabb távon pedig újabb bíróságok létrehozása és a laboratóriumi kapacitás bővítése is szóba jöhet, de ehhez pénzre van szükség.

A miniszter a most alakult Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón közölte, levélben kért tájékoztatást az Országos Bírósági Hivatal elnökétől arról, hogy hány – a közelmúltban nyilvánosságot kapotthoz – hasonló „veszélyt jelentő ügy” van a bírói rendszerben, továbbá javaslatokat vár a hivataltól, hogy a jövőben hasonló a bírósági eljárásban ne történhessen meg.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Orbán: a tapasztalat és a szakmai tekintély indokolta Sulyok Tamás jelölését

A tapasztalattal, az alkotmány- és a jogi ügyekben való jártassággal, a nemzetközi jog ismeretével, a nemzetközi térben való „forgolódással”, a politikai intézmények természetrajzának ismeretével és egy szakmai tekintélyt is megadó életúttal indokolta Sulyok Tamásnak, az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének államfői jelölését a miniszterelnök.