Új szabályokról szavazott az EP az átlátható rövid távú bérbeadásért


A szabályok célja, hogy feltárják a rövid távú bérleti szolgáltatások tényleges hatását, és lehetővé tegyék a helyi hatóságok számára a megfelelő szakpolitikák kidolgozását.

A Parlament múlt héten 493 igen szavazattal, 14 ellenében és 33 tartózkodás mellett elfogadta a rövid távú bérleti szolgáltatásokkal kapcsolatos adatok gyűjtésének és megosztásának módjára vonatkozó harmonizált követelményeket. A rendelet célja az átlátható és felelős platformgazdaság előmozdítása az EU-ban, miközben megvédi a fogyasztókat a csalárd rövid távú bérleti ajánlatoktól.

Egyszerű regisztrációs eljárás

A rövid távú bérbeadási szolgáltatásokat támogató online platformoknak meg kell felelniük a regisztrációs eljárásokkal és az adatmegosztással kapcsolatos kötelezettségeknek az általuk felsorolt ingatlanok esetében, amelyek olyan területeken találhatók, ahol létezik regisztrációs eljárás. Egy egyszerű online regisztrációs eljárás lehetővé teszi az illetékes hatóságok számára, hogy azonosítsák a vendéglátót és az egységét, és ellenőrizzék adataikat.

Biztonságosabb bérleti szolgáltatások az utazók számára

Az online platformoknak biztosítaniuk kell, hogy a házigazdák által megadott információk megbízhatóak és teljesek legyenek, és hogy a regisztrációs szám jól látható legyen a megfelelő listán. Emellett észszerű erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizzék az információkat. Az illetékes hatóságok felfüggeszthetik a regisztrációs számokat, felszólíthatják a platformokat, hogy távolítsák el az illegális listákat, illetve szankciókat szabhatnak ki a nem megfelelő platformokra vagy vendéglátókra.

Adatcsere

Az uniós tagállamok egyetlen digitális belépési pontot hoznak létre, ahová a platformok havonta adatokat küldenek a vendéglátók tevékenységéről (pl. a kiadott éjszakák száma, a vendégek száma, a konkrét cím, a regisztrációs szám, a bejegyzés URL-címe). Ezen adatok összegyűjtése lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy nyomon kövessék a vendéglátók regisztrációs folyamatainak betartását, és megfelelő szakpolitikákat tervezzenek a rövid távú szálláskiadás ágazatában.

A jelentéstevő Kim Van Sparrentak (Zöldek/EFA, Hollandia) azt mondta: „A városokban megugrott az illegális rövid távú szállás bérbeadás. Ez Európa-szerte megnehezíti a városok lakhatását és csökkenti a megfizethetőséget. Ez a jogszabály előírja a platformok számára, hogy osszák meg adataikat a helyi hatóságokkal, lehetővé téve számukra, hogy jobban érvényre juttassák az üdülőbérlésre vonatkozó szabályokat, hogy a lakók számára elérhető maradjon a lakhatás.”

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Forrás: https://www.europarl.europa.eu/news/hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.