Vádat emeltek Viktor Janukovics volt ukrán elnök ellen jogellenes hatalomátvétel miatt


Bíróság elé került a vádemelés Viktor Janukovics régebben menesztett ukrán elnök és Volodimir Bogatir volt igazságügyi miniszterhelyettes ellen jogellenes hatalomátvétel miatt – hozta nyilvánosságra hétfőn az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR).

A DBR munkatársai tavaly júliusban fejezték be az előzetes nyomozást ennek a büntetőeljárásban. A védelem az előzetes vizsgálat anyagaiba betekintést kapott.

A vizsgálat során megállapították, hogy 2010 szeptember-októberében Janukovics és Ukrajna igazságügyi miniszterhelyettese alkotmányellenesen visszaállította Ukrajna egy korábbi, 1996-os alkotmányát, ami az államfő hatalmának jogosulatlan megnövekedéséhez vezetett. Az eredeti alkotmány 1996. június 28-án lépett életbe, öt évvel az ország függetlenné válása után. Az alaptörvényt azóta többször módosították. 2004-ben, a „narancsos forradalom” idején a Leonyid Kucsma akkori elnök és Viktor Janukovics államfőjelölt mögött álló politikai erők követelésére a parlament olyan alkotmánymódosítást fogadott el, amely jelentősen csökkentette az elnöki jogköröket a parlament javára, ily módon korlátozva a Janukovicsot végül a választásokon legyőző Viktor Juscsenko elnök hatalmát. 2010-ben viszont – azután, hogy Janukovics megnyerte az elnökválasztást – az alkotmánymódosítást eltörölték, és az államfő visszakapta korábbi erős befolyását.

Az európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések nyomán 2014-ben visszaállították a 2004-es alkotmányt, és jelenleg is ez van érvényben. Ezzel ismét visszatért Ukrajna a parlamenti-elnöki modellhez, amely kevesebb jogkört biztosít az államfőnek, mint az 1996-os eredeti alaptörvény.

Azután, hogy Janukovics elmenekült Ukrajnából, az ukrán hatóságok összesen tíz büntetőeljárást indítottak ellene, egyebek mellett két elnöki rezidencia illegális lefoglalása, a Majdan-tüntetések közepette elfogadott, a gyülekezési jogot sértő törvények szavazási eredményének meghamisítása, tüntetők elleni erőszak és számos súlyos gazdasági bűncselekmény miatt, például könyvek szerzői jogdíjának álcázott kenőpénz ügyében- emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

2019. január 24-én az illetékes kijevi kerületi bíróság bűnösnek találta Janukovicsot hazaárulás vádjában – ezt a bűnt az orosz csapatok Ukrajnába hívásával követte el a Krím félsziget 2014-es Oroszország általi önkényes elfoglalásakor -, és 13 év börtönbüntetésre ítélte.

A DBR mostani tájékoztatása szerint tekintettel arra, hogy a volt tisztségviselők bujkálnak a nyomozó hatóságok és a bíróság elől, a főügyészség az ukrán büntető törvénykönyv alapján távollétükben folytatta le az eljárást ellenük.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A kiváló jogi szolgáltatás alap – ehhez kell további értéket hozzáadni

A világon mindenhol, így Magyarországon is versenyhátrányba kerülhetnek (és valószínűleg kerülnek is) azok a munkavállalók, akik nem akarják vagy nem képesek használni a mesterséges intelligenciát – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmány.

2024. június 13.

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel beadványát

Június 13-án, csütörtökön hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász ügyéről. Karsai amiatt indított keresetet, mert szerinte sérülnek az egyéni jogai Magyarországon, amiért nem rendelkezhet saját életvégi döntéséről.